Med en lønn på 14,2 millioner kroner var Aker-sjef Øyvind Eriksen en av Norges best betalte toppsjefer i 2014.

Likevel er summen kraftig krympet i forhold til året før. Eriksen fikk nemlig bare 44000 kroner i bonus i fjor, ifølge Akers årsrapport, som ble offentliggjort fredag.

I 2013 fikk Eriksen en bonus på 9,2 millioner, slik at summen av fastlønn og bonus kom opp i 24,1 millioner.

Norges lønnskonge

Eriksen har likevel liten grunn til å klage over lønna som Aker-sjef, selv etter fjorårets bonuskutt. Ifølge Dn.no har Aker-sjefen fått 232 millioner kroner i lønn, utbytte og andre godtgjørelser siden han tiltrådte i 2009.

Utbytte fra Kjell Inge Røkkes familieselskap TRG utgjør rundt regnet halvparten av beløpet. Eriksen fikk kjøpe seg inn i selskapet da han tiltrådte, og har mottatt årlige utbytter på cirka 20 millioner kroner.

Ifølge årsrapporten er Eriksens bonuskutt et ledd i en større prosess for å kutte administrasjonskostnadene i Aker. Akers hovedkontor har bare 47 ansatte, men kostet konsernet 223 millioner kroner i fjor. Det er for mye, ifølge Eriksen.

Skiavtale kostet 20 mill

Ved å si opp avtalen som hovedsponsor for skilandslaget og selge halvparten av selskapets private jetfly, kuttes kostnadene med 30-35 millioner kroner. I tillegg har ansatte med en lønn over 1,5 millioner kroner måttet godta lønnsfrys. Andre ansatte har fått oppjustert lønna med to prosent.

Også styremedlemmene i Aker må bidra.

"Styret har foreslått at styregodtgjørelsen fryses. Denne beslutningen er også et finansielt styringssignal til andre Aker-eide selskaper", skriver Eriksen i et brev til aksjonærene, gjengitt i årsrapporten.

Beskjeden gjelder blant annet oljeselskapet Det norske i Trondheim, der Aker eier halvparten av aksjene.