Haugan fikk til sammen 6,6 millioner kroner i samlet godtgjørelse som lønn, bonus og pensjonstilskudd for jobben i Sparebank 1 SMN i fjor, viser bankens årsrapport. I 2013 var ytelsene på 5,7 millioner.

Fastlønna til Haugan var 3,66 millioner kroner i fjor, en økning på 300 000 kroner fra 2013. I tillegg til fastlønna fikk Haugan utbetalt en bonus på 599 000 kroner i fjor. Den ble opptjent i 2013.

Lønn og bonus utbetalt i fjor endte derfor på 4 259 000 kroner. I 2013 var det på 3 810 000 kroner.

Styret i sparebanken vedtok i 2013 å fjerne bonusordningen for de ansatte, også toppledelsen, fra 2014. Lederne kunne få inntil 25 prosent av fastlønna i bonus. Haugan får derfor ikke utbetalt noen bonus for 2014 i år.

- Lønnsnedgang

Styreleder Kjell Bjordal i Sparebank 1 SMN sier Haugan derfor i realiteten har gått ned i lønn.

– Det er veldig moderat fordi fastlønna gikk opp med 300 000 kroner i fjor, og samtidig mistet han bonusen. Det er derfor i realiteten en lønnsnedgang, sier Bjordal.

LES PÅ PLUSS: Trekker seg fra travbanekjøpet

Konsernsjefens lønn for i år er ikke bestemt ennå, forteller styrelederen.

– Den er ikke fastsatt ennå. Det skal den før sommeren av styret, sier Bjordal.

– Vil styret kompensere for bortfallet av bonusutbetaling?

– Nei, det ble kompensert i 2014.

– Hvorfor fjernet styret bonusordningen?

– Først og fremst fordi vi ikke tror det er riktig å ha resultatorientert lønn for ledelsen i en bank. Vi betrakter oss selv som en slags samfunnsinstitusjon, og det er ikke nødvendigvis slik at høyest mulig resultat i banken er til det beste for kundene og den rollen vi spiller, sier Bjordal.

Han opplyser at kun et par-tre datterselskaper i konsernet har bonusordninger i dag.

Kunne pensjonert seg

Økt pensjonstilskudd for lønn utover 12 G (1 060 440 kroner) er også med på å øke den samlede ytelsen til Haugan med 900 000 kroner i 2014.

– Tallene for samlet godtgjørelse i årsberetningen inneholder også bankens kostnader for fremtidige pensjonsforpliktelser, og er derfor ikke representative for lønnsnivå eller lønnsendringer. Målet er at alle pensjonsforpliktelser skal være kostnadsført før konsernsjefen går av med pensjon. Pensjonsavtalen er uendret, sier Bjordal.

Han påpeker også at Haugan kunne ha valgt å gå av med pensjon.

– Haugan kunne etter avtalen valgt å gå av ved fylte 60 i desember 2013, med en pensjon på ca. 68 prosent av lønnen. I og med at både han og styret ønsket at han fortsatte, er bankens kostnad til konsernsjef rundt én tredel av hva den ellers ville vært, sier Bjordal.