– I det store og hele er boligpristoppen nådd, sier Haugland til Dagens Næringsliv.

Avisen har spurt 24 økonomer innen akademia, finansinstitusjonene og arbeidslivsorganisasjonene om utviklingen i boligprisene i år og neste år.

Ni tror at prisene vil stabilisere seg rundt dagens nivå, mens fem tror prisene vil falle.

Haugland tror at prisene kan øke litt de nærmeste månedene, men så er det stans.

– Drivkraften som vi lenge har ventet at skal dempe boligmarkedet, er økt arbeidsledighet. Det har vi ikke sett så mye til ennå, men vi tror arbeidsledigheten skal stige i løpet av året. I tillegg får vi, med stor sannsynlighet, tiltak i en eller annen form, som skal dempe boligprisene. Det vil også bidra, sier Haugland.

Hun sier at det samtidig er faktorer som vil bidra til at det ikke blir noen stor nedgang i boligprisene, nemlig avtakende boligbygging, stor knapphet i noen markeder og lavere rente.

Haugland tror likevel at totaleffekten er negativ på prisene.

Det er også et betydelig antall av økonomene som spår at boligprisene vil fortsette å stige, blant dem sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea. Han tror effekten av rentenedgangen vil veie opp for økt arbeidsledighet.

– Jeg tror på to rentekutt til fra Norges Bank som jeg tror bankene vil følge opp. Det tror jeg vil dominere over usikkerheten som følger av litt økt arbeidsledighet, sier Bruce til avisen.