- Vi har fisket litt i rørt vann, sier Tom Kristiansen, sjef for Rema 1000 Norge.

Da det ble kjent at Coop ville kjøpe Ica Norge, som også eier butikkjeden Rimi, satte Rema 1000 inn en liten spurt. Toppsjef og eier i Rema 1000, Ole Robert Reitan, ble både sint og skuffet da Coop stakk av med Ica, skriver aftenposten.no.

Mandag denne uken fullførte Coop oppkjøpet og har nå formelt overtatt aksjene fra Ica Sverige.

Reitan sa da at Ica var hans store, våte drøm. Da Konkurransetilsynet godkjente oppkjøpet, ble det bestemt at Bunnpris skulle få kjøpe 43 av Icas butikker og Norgesgruppen, som eier Kiwi, Meny og Spar, fikk kjøpe 50.

Reitan fikk ingen, noe han ikke var særlig begeistret over. Nå har han i stedet tatt snarveien, og sikret seg en rekke butikker rett foran nesen på Coop. Metoden? Overta Ica- og Rimi-butikkenes husleiekontrakter.

Rema 1000 gikk systematisk til verks, og  kontaktet gårdeiere til butikker de kunne være interessert i. De fikk en rekke napp.

20-talls butikker

- Det er en slåssing om husleiekontrakter hele tiden. Men det er klart at vi så det ble endel usikkerhet rundt disse butikkene i forbindelse med Coops oppkjøp av Ica, sier Kristiansen.

- Hvor mange butikklokaler er det snakk om?

- Det er en del kontrakter, rundt en 20-talls butikker primært i østlandsområdet, sier Kristiansen.

Mange av husleieavtalene har en klausul i forbindelse med salg av selskapet. Dersom et selskap blir solgt, står gårdeier fritt til å si opp kontrakten med selskapet. Det er dette Rema har benyttet seg av.

Gårdeiere usikre på Coop

- I tillegg til at vi har tatt kontakt med en rekke gårdeiere, er det også endel gårdeiere som har tatt kontakt med oss, sier Kristiansen.

En av grunnene til at Coop var villig til å betale dyrt for Ica, er alle butikkene Ica har på Østlandet. Coop på sin side, har sitt svakeste område her, med få butikker. Det håpet de å gjøre noe med når alle Rimi, Ica og Matkroken-butikkene ville få diverse Coop-skilt på seg.

At Coop også er svak på Østlandet betyr også at mange gårdeiere er usikre på hva det betyr å ha en Coop-butikk i sin gård.

Også Norgesgruppen har fått nye butikker

Da var veien kort for en henvendelse til en av konkurrentene. Aftenposten har fått bekreftet at også Norgesgruppen, som eier Kiwi, Meny og Spar, har fått flere nye leiekontrakter.

- Vi synes det er hyggelig at gårdeiere heller vil ha Rema 1000 enn Coop i sin gård, sier Kristiansen til Aftenposten og ler godt.

Når de ulike butikkene ender opp med Rema-skilt, er usikkert. Først skal salget godkjennes og nye husleiekontrakter skrives.

- Noen har en veldig kort avtale, andre vil det ta ett-to-tre år før vi kan overta, sier Rema-sjefen.

- Ingen kjære mor

Christian Lykke, eier av Bunnpris, landet i ettermiddag i Trondheim etter å ha signert avtalen med Coop. I utgangspunktet skulle han overta 43 butikker. I disse timer skrur han sine egne skilter opp på de nye butikkene, men bare 42 av de 43 får Bunnpris-skilt.

- Og så er den noen av de 42 jeg mister om et par år. Det er ingen kjære mor blant den gjengen der, sier Lykke.

Siden dette ikke helt ble den avtalen han hadde sett for seg, fikk han god rabatt for de butikkene som kun blir i hans lomme et par år.

- Det er ikke bare Rema som har vært på jakt her. Også Norgesgruppen har slått til på flere butikker. Det er full kamp der ute nå, legger Lykke til.

- Overraskende vending

Blant de butikkene Aftenposten har fått bekreftet at skal over til Rema er Rimi Skøyen i Oslo, Rimi Valler og Rimi Bærums Verk i Bærum.

- Det stemmer at vi kjenner til tre butikker hvor Rema har overtatt leiekontrakten, sier leder for franchiseforeningen i Ica, Jan Arild Andersen.

Han har selv en butikk i Ica-systemet. Siden det er han som eier gården, var han også en av dem som har fått en henvendelse fra Rema.

- Dette er en overraskende vending. Ikke minst for kjøpmennene det gjelder. Hvem vet hvordan det går med dem nå, sier Andersen til Aftenposten.

- Uvanlig aggressiv måte

Han legger til at Rema har full anledning til å gå til gårdeier og fremforhandle en ny avtale, men det er en uvanlig aggressiv måte å gjøre dette nå.

- De ble veldig aktive da avtalen mellom Coop og Ica ble kjent i høst og har ikke bare kontaktet de som har kort tid igjen på leiekontrakten, men også gårdeiere der det gjenstår fire-fem år av kontrakten, sier Andersen.

- Vi har vært kjent med at Rema 1000 har jobbet aktivt for å få tak i butikker, så det er ikke noe nytt for oss, sier kommunikasjonsdirektør Kristin Paus i Coop.

Hun legger til at de mandag, overtar 440 butikker og at det er det de er fornøyd med. At et tyvetalls butikker går til erkekonkurrenten Rema 1000, bekymrer henne ikke.