I Sør-Trøndelag var økningen i nyboligsalget på 94 prosent og i Nord-Trøndelag 106 prosent, viser tall fra Boligprodusentenes Forening. Kun Oslo har en høyere prosentvis økning i nyboligsalget enn Trøndelag.

- Vi konstaterer at boligsalget i mars fortsetter i en svært positiv trend som har vart siden juni 2014. Det er gode tider for boligprodusentene i Norge nå, sier administrerende direktør Per Jæger i Boligprodusentenes Forening i en pressemelding.

Flere leiligheter

I hele landet ble det solgt 31 prosent flere nye boliger i første kvartal i år målt mot fjorårets tre første måneder. Det er særlig salget av leiligheter som bidrar til veksten. Leilighetssalget økte 82 prosent i årets tre første måneder, mens salgsnivået for rekkehus og småhus var omtrent likt.

Færre eneboliger

Også igangsettingen av nye boliger har økt på landsbasis de tre første månedene. Det ble gitt igangsettingstillatelser for bygging av 20 prosent flere boliger i første kvartal i år, sammenlignet med fjoråret. Også denne veksten skyldes for en stor del økning i antallet leiligheter, som økte 49 prosent. Antallet igangsettingstillatelser for småhus økte også, mens det ble gitt færre for eneboliger.

Økningen i igangsettingen var i januar og februar, mens det i mars isolert var en nedgang i igangsettingen på åtte prosent på landsbasis.

Færre igangsettinger i sørfylket

For igangsetting er det store fylkesvise forskjeller. I Sør-Trøndelag var det en nedgang i antallet igangsettinger på fem prosent i årets tre første måneder, sammenlignet med samme periode i fjor. I Nord-Trøndelag derimot er det en økning på 108 prosent. Økningen var enda større Akershus, Hordaland og Vest-Agder.

- Et stykke igjen

- Det er gledelig at salg og igangsettingen tar seg opp, men vi må ikke glemme at det er fortsatt et godt stykke igjen til å dekke det årlige boligbehovet på 37 000 nye boliger, sier Jæger i pressemeldingen.

Rullerende salg av nye boliger de siste 12 månedene, fra mars 2014 til mars 2015, var 27 668, og det er det høyeste nivået siden oktober 2013. Den 12 måneders rullerende igangsettingen av boliger var på 26 358.