– Det norske og Aker skjønte tidlig at Johan Sverdrup ville bli en dragkamp mellom interesser, skriver Kjell Inge Røkke i sitt årlige brev til aksjonærene i Aker ASA, der han er hovedeier og styreleder.

Brevet ble offentliggjort torsdag ettermiddag, og Røkke vier stor plass til milliardstriden om eierfordelingen av det store oljefeltet Johan Sverdrup i Nordsjøen.

Aker ASA eier halvparten av det Trondheims-baserte oljeselskapet Det norske, som igjen er medeier i to av de tre lisensene som utgjør gigantfeltet.

Som eneste medeier nektet Det norske å godta den eierandelen de ble forespeilet, som de ikke mener gjenspeiler de reelle ressursene i feltet. Én prosent fra eller til betyr milliardverdier for selskapet, og dermed også for hovedeier Røkke.

– De som har fulgt Aker og meg vet at vi ikke er redde for å ta en prinsipiell diskusjon når vi mener at vi har rett. Derfor støtter vi også Det norske 100 prosent når det kommer til fordeling av verdier og eierandeler i Johan Sverdrup-feltet. De standpunktene som er tatt i Det norske-styret er vurderinger og beslutninger som et samlet styre og administrasjon står bak, skriver Røkke, som selv sitter i styret i oljeselskapet.

Foruten Det norske oljeselskap, består Sverdrup-partnerskapet av Statoil, Lundin Norway, Petoro og Maersk Oil.

- Samarbeidet med Petoro

Røkke skriver at Det norske forpliktet seg til et samarbeid med Petoro, som i likhet med Trondheims-selskapet har eierinteresser i de vestlige delene av feltet. Her er oljen konsentrert i tykke lag og billig å hente opp, men oljen i den østlige delen er spredt tynnere utover.

Røkke skriver at han og Akers toppsjef Øyvind Eriksen ble kontaktet av daværende Petoro-sjef Kjell Pedersen tilbake i 2012, og at de overfor ham bekreftet at Aker verken ville selge Det norske-aksjer eller ta til orde for å selge eierandelen i Sverdrup.

Han skriver at samarbeidet med Petoro var basert på at verdien av oljen i den vestlige delen av Sverdrup var større enn i den østlige delen av feltet. Men da planen for utbygging og drift (PUD) for feltet skulle innleveres i midten av februar, endte Petoro likevel opp med å godta en annen fordeling enn hva Det norske kunne gå med på.

– Det norske og Petoro var 100 prosent samstemt helt frem til de siste dagene før planen for utbygging og drift av Johan Sverdrup ble overlevert olje- og energiminister Tord Lien 13. februar i år, skriver Røkke, som i likhet med Det norske-styreleder Sverre Skogen antyder at Petoro ble presset til å endre standpunkt.

Petoro er statens eget oljeselskap, og dagen før innleveringen av planen hadde olje- og energiminister Tord Lien (Frp) møter både med Petoro og Det norske.

– Når jeg ser på hvilket og hva slags press partene har vært utsatt for i saken om eierfordeling i Johan Sverdrup, er det i etterpåklokskapens lys lett å se at Det norske burde tatt andre veivalg fra starten av. Differansen er stor mellom det vi mener er rettmessig eierfordeling og det som ligger som et forslag til vurdering hos Oljedirektoratet. Forskjellen tilsvarer omtrent 35 prosent av dagens børsverdi av Det norske, skriver Røkke.

Det norske er i dag verdsatt til 11,6 milliarder kroner på børsen, som betyr at Røkke mener selskapet kjemper om drøyt fire milliarder kroner i striden om Det norske.

Petoros styreleder Gunn Wærstad har avvist at selskapet lot seg presse av Lien.