Finansminister Siv Jensen intensiverer arbeidet for å unngå en norsk boligboble. Hun vil forebygge faren for at utsatte familier kan få gjeldsproblemer som igjen kan gi ringvirkninger til hele økonomien.

Torsdag møter finansministeren norske økonomer til rådslagning, mens rådene hun har fått fra Finanstilsynet er ute til høring. Selv mener hun at vi kan lære av erfaringen fra kollapsen i det amerikanske boligmarkedet, som var med å utløse finanskrisen i 2008.

- Det er verdifullt å studere de amerikanske erfaringene, selv om de ikke er direkte overførbare til Norge, sier finansministeren til Aftenposten.

I forbindelse med sine møter i Det internasjonale pengefondet i Washington i helgen, oppsøkte hun amerikanske politikere og fremtredende økonomer ved tankesmier i den amerikanske hovedstaden.

- Boligboblen som sprakk før finanskrisen, rammet mange amerikanere og fikk ringvirkninger både for amerikansk økonomi og verdensøkonomien. Her gjorde amerikanerne seg noen dyrekjøpte erfaringer som det kan være lurt å lære av, sier finansministeren.

- Viser ikke erfaringene fra andre land at det kreves sterke virkemidler for å unngå en lånefinansiert boligboble?

- Jeg har bedt Finanstilsynet om råd, og tilsynets tilråding er på høring. Jeg har alt sagt fra om at det ikke er alle rådene som er kommet opp i debatten som vi liker, som økt boligbeskatning. Men vi trenger en bredere debatt om boligpolitikken og økingen i husholdningenes gjeld, sier Jensen.

Søker råd fra norske økonomer

Til rådslaget i Finansdepartementet torsdag har hun invitert norske økonomer som har jobbet mye med boligmarkedet. Faren for at høy gjeld i husholdningene på et tidspunkt kan gi finansinstitusjoner problemer står på dagsordenen.

- Er det viktigere enn før å være føre var i Norge?

- Ja. Folk er sårbare nettopp fordi boligen er den største investeringen de fleste av oss gjør. Når boligmarkedet i Norge er blitt ganske hett, er det viktig for dem som byr på leiligheter. Men i tillegg kommer at mange kan få en stor regning hvis noe går galt. Mange har lånt mye penger og vil ha en stor utfordring når renten går opp, sier hun.

Prisveksten holder seg

Tirsdag kom tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB) som viser at boligmarkedet holder dampen.

I Oslo og Bærum steg boligprisene 11,9 prosent fra 1. kvartal i fjor til 1. kvartal i år. Det er den høyeste årsveksten på fire år viser rekken av kvartalstall fra SSB.

Deretter følger resten av Akershus, Bergen og Nord-Norge med prisvekst i intervallet 7-8,6 prosent siste året.

For hele landet steg boligprisene med 7,2 prosent det siste året. Det er den høyeste årsveksten siden 3. kvartal 2011.

Det siste rentemøtet i Norges Bank var i mars i år. Som så ofte før det siste året nedjusterte sentralbanksjef Øystein Olsen sin renteplaner. Han lover å kutte styringsrenten til rekordlave én prosent før sommeren. Der nede planlegger han å holde renten ut 2017.

LES PÅ PLUSS: - Rekordmange binder renta

Venter på høyere rente

Jensen mener det er ikke et spørsmål om hvis, men om når renten går opp.

- Det er opplagt at det vil skje på et tidspunkt. Vi må unngå at det fører til problemer.

- Hvordan?

- Dette spørsmålet har mange sider. Vi må se på reguleringen av bankene. Og det må bygges mer. Det er ingen tvil om at etterspørselen er større enn tilbudet i de store byene, sier Jensen.

Nordmenns gjeld er økende

- Er det en fare for at norske boligkjøperne lurer seg selv?

- Folk har et personlig ansvar for å betjene sin lån og ta høyde for høyere rente enn vi har i dag. Men det er også et samfunnsspørsmål, sier hun.

Hun minner om at regjeringen alt har varslet om at den vil legge frem en bred boligpolitisk strategi før sommeren.

- Styrket dine diskusjoner i USA inntrykket av at norske husholdninger har høy gjeld?

- Nordmenn har høy gjeld og den øker fortsatt. De fleste har mye å gå på i sin privatøkonomi. Men mange kan også få store problemer hvis ting endrer. Det kan bli mer krevende når situasjonen i norsk økonomi og næringsliv endrer seg.