- Vi har hatt et kanonår når det gjelder nye personbiler. Til sammen økte vi salget med nesten 50 prosent.

Det sier administrerende direktør Frithjof Anderssen i Mercedes-forhandleren Motor-Trade. Totalt kan butikken, som flyttet fra Nardo til et større bilvarehus på Rosten i fjor, notere seg et salg på 993 biler i 2014 (ned fra 995 biler i 2013).

I fjor var 460 av disse nye personbiler, opp fra 307 året i forveien. Likevel faller resultatet for morselskapet Motor-Trade Holding noe. På tross av økte driftsinntekter ble resultatet før skatt 14,1 millioner kroner.

Det er 2,4 millioner kroner svakere enn året i forveien.

Mindre service

- Vi liker ikke at tallene går ned, men de må ses i lys av det superhektiske året vi har hatt. Utflytting fra Nardo og innflytting på Rosten har kommet med mange engangskostnader. I tillegg har vi etablert oss på Stjørdal sammen med Prøven Bil, sier Anderssen.

Under Motor-Trade Holding sorterer de heleide datterselskapene Motor-Trade (salg av biler) og Trøndelinjen (service og verksted). Sistnevnte rapporterte i fjor om lavere etterspørsel.

I årsberetningen heter det også at Motor-Trade forventer et svakere personbilmarked i årene som kommer, samtidig som det stadig blir flere om beinet i servicemarkedet.

- Det er mindre behov for service og reparasjoner på nye biler, samtidig som konkurransen øker. Det samme gjelder i skademarkedet. Bilene krasjer mindre og det er flere kondemnasjoner enn reparasjoner, sier Anderssen.

Utvider i Trøndelag

Nettopp for å motvirke denne tendensen har Motor-Trade blitt deleier i en rekke andre virksomheter, blant annet det nevnte anlegget på Stjørdal. Der eier selskapet halvparten at Prøven-Motortrade, som er et merkeverksted for Mercedes og Peugeot.

Selskapet har også eierandeler i rekke skade- og lakkvirksomheter i trøndelagsfylkene, som for eksempel Trøndelag Lakksenter, Tønne Karosseri og Lakk, Prøven-Kvernland og Leira Bil Brekstad.

- Det er begrenset vekst i dette markedet i Trondheim, og derfor ønsker vi å utvide. Først og fremst blir Stjørdal viktig, men også Fosen. Prosjekter som flybasen, vindmøllepark og godsterminal gjør at vi er optimistiske for vare- og lastebilmarkedet også, sier Anderssen.

Salget av nye personbiler var ifølge Anderssen det tredje beste noensinne ved Motor-Trade i fjor. Han tror likevel det vil «normalisere seg».

Fornøyd med flytting

- Når det gjelder bilsalget, har vi noen fantastiske år bak oss. Vi forventer en nedgang i 2016. Men der vi er pessimistiske på vegne av bransjen, er vi optimistiske når det gjelder bilmerket Mercedes, sier Anderssen.

- Hva skyldes det økte salget i fjor?

- Dette er ingen eksakt vitenskap, men jeg tror det er en kombinasjon av nye modeller fra Mercedes, en velfungerende salgsavdeling og det faktum at vi flyttet til et nytt anlegg. Vi opplever en helt annen trafikk i butikken, og jeg har fått alle mine 70 ansatte under samme tak, sier Anderssen.

Butikken deler i dag rundt 20 000 kvadratmeter med Peugeot-forhandleren Prøven Bil, Kia Trondheim, motorsykkelforhandleren Bikerstreet og Overaaes dekkhotell på Østre Rosten.