Forutsetningen for skattebesparelsen er at paret er gift, at den ene parten er uføretrygdet og har skattebegrensning, mens den andre er i jobb, eller alderspensjonist.

Ifølge advokatfullmektig i Skattebetalerforeningen, Joachim Johanessen, vil man da potensielt kunne spare flere titusener, avhengig av hvor store kapitalinntekter og kapitalutgifter man har.

- Det man bør gjøre, er å føre alle kapitalinntekter over på den som er ufør, mens man flytter alle kapitalutgifter på den som ikke er ufør. Resultatet av det er at man vil kunne få en skattebesparelse på inntil 27 prosent på de inntektene man fører over til den som er ufør, sier Johannessen til adressa.no.

Mandag klokken 11 stiller Skatteetaten til nettmøte for å svare på dine spørsmål om selvangivelsen. Send inn spørmål allerede nå ved klikke her.

Store besparelser

Den som i fjor mottok uførepensjon har en skattebegrensning som gjør disse tilpasningene mulig. Med kapitalinntekter og kapitalutgifter menes blant annet renteinntekter og renteutgifter, gevinst eller tap på aksjer, gevinst eller tap ved salg av eiendom og aksjeutbytte.

- Om man for eksempel overfører 100 000 kroner i aksjegevinst fra den som er i jobb eller er alderspensjonist over på den uføre med skattebegrensning, vil man spare 27 000 kroner. Det er godt betalt bare for å flytte et tall, sier Johannessen.

- Vi har hjulpet personer som har spart opptil en halv million ved å gjøre det på denne måten, legger han til.

Siste gang

Til tross for at denne muligheten å spare skatt på har vært til stede for flere gifte par hvor den ene er uføretrygdet, forsvinner den når selvangivelsen kommer neste år.

Grunnen er uførereformen, som gjør at uførepensjon har blitt gjort om til uføretrygd. Fra og med inntektsåret 2015 vil man skatte av uføreytelser fra folketrygden og uføreytelser fra andre ordninger på samme måte som man skatter av ordinær lønnsinntekt.

Advokatfullmektig Joachim Johannessen i Skattebetalerforeningen mener det er mulig å spare mye ved å bruke tid på selvangivelsen. Foto: Skattebetalerforeningen