- Vi ønsker å ta oss godt betalt for de tjenestene vi leverer og jobber faktisk med å heve provisjonene våre, fordi vi ønsker å gi en mer personlig oppfølging og tilrettelegging og tror det kan gi flere interessenter, flere budgivere og en bedre pris på boligen. Vi vil heller ha færre kunder og ta en bedre pris, sier sjef for Privatmegleren, Grethe W. Meier til Dagens Næringsliv.

Overfor avisen anslår hun at Privatmegleren i snitt får rundt 60 000 kroner fra hver kunde, hvor megleren beholder 35-40 prosent av summen.

Får i snitt 54 000 kroner

Samtidig viser tall fra Finanstilsynet at snittvederlaget blant eiendomsmeglerforetakene i landet ligger på 54 000 kroner per boligsalg.

Dette utgjør i snitt rundt to prosent av salgsprisen for en bolig. Dette prosenttallet er så og si uendret siden 2009. Likevel har boligprisene steget betraktelig i perioden, noe som gjør at vederlaget meglerne får i kroner og øre har økt i perioden.

Økt konkurranse

Blant farene Meier ser, er at konkurransen meglerne mellom øker, samtidig som en større del av salgsprosessen kan gjøres digitalt, slik at noen av meglernes tjenester kan bli overflødig.

Statistikk Dagens Næringsliv har hentet inn viser at antallet meglerforetak har økt fra 869 i 2009, til 997 i fjor.

- Mange priser seg ned nå, jeg hører at snittprovisjonen er fallende. Men hos oss er den stigende, sier Meier til avisen.

For å motvirke fallende provisjoner, tror hun veien å gå er å tilby tilleggsprodukter til boligselgerne. Dette kan blant annet være kunderådgivning i forkant av et boligsalg.

- Jeg tror meglerrollen vil bevege seg enda mer over til å bli en rådgiver, sier Meier.

- Selg boligen selv

Fagdirektør for bolig i Forbrukerrådet, Thomas Bartholdsen, mener ikke at meglerne tar seg for dårlig betalt.  Han oppfordrer boligselgere til å vurdere å selge boligen selv.

- Jeg solgte egen bolig selv, og brukte vel 20 timer og 20 000 kroner på profesjonell fotograf, takstmann, oppgjør via advokat og annonser på Finn.no. Jeg fikk 300 000 mer enn naboen som solgte rett før og satte prisrekord i gården, sier han.

- Anbefaler ingen å selge selv

Administrerende direktør i Eiendomsforetakenes organisasjon Eiendom Norge, Christian Dreyer, er imidlertid ikke enig med Bartholdsen.

- Jeg vil ikke anbefale noen å selge selv. Det er en grunn til at man må ha tre års utdannelse og to års praksis for å kunne jobbe som ansvarlig megler, sier Dreyer til Dagens Næringsliv.