I fjor fikk Kraft- og strømleverandør Trønderenergi et overskudd på hele 378 millioner kroner før skatt.

Det er en betydelig forbedring fra året før, da resultatet før skatt endte på 115,9 millioner kroner.

105 millioner til kommunene

Overskuddet er godt nytt for eierkommunene. Trønderenergi eies av til sammen 24 kommuner i Sør-Trøndelag, i tillegg til Nordmøre energiverk. Selskapet tilfører i år eierne 105 millioner kroner.

51,75 millioner kommer som utbytte gjennom eierandeler i selskapet. Ytterligere 53,25 millioner kommer fra rentebetaling på et lån.

- Dette er fem millioner mer enn eierne fikk utbetalt i fjor, sier finansdirektør Olav Sem Austmo i Trønderenergi til adressa.no.

Summen kommunene sitter igjen med er likevel betydelig lavere enn det de fikk i 2013, før selskapet endret utbyttepolitikk. Den gang fikk kommunene 165 millioner kroner.

- Går godt i alle virksomheter

Konsernsjef Ståle Gjersvold uttaler i en pressemelding at hovedgrunnen til det sterke resultatet er en betydelig framgang innenfor nettvirksomheten, at den underliggende driften innen kraftproduksjonsvirksomheten er og, i tillegg til at selskapet har fått mer fra kraftomsetningsvirksomheten

- Trønderenergi har de siste årene tatt grep for å ligge i forkant av inntektsreduksjonen som forventes i kraftsektoren de kommende årene. En solid kjernevirksomhet hos oss bidrar til at vi leverer et godt årsresultat i et vanskelig marked. Det gir TrønderEnergi handlingsrom til å fortsette som en pionér innen fornybar energi, sier Gjersvold i pressmeldingen.

Overfor adressa.no bekrefter finansdirektør Olav Sem Austmo at det går bra i alle selskapets virksomheter.

- Vi har et selskap som består av kraftproduksjon, nettvirksomhet og kraftomsetning. Alle disse virksomhetene har gått bra i løpet av fjoråret. Det er viktig for oss å vise til et godt resultat sett i lys av at vi har store investeringer foran oss. Vi har nå en bokført egenkapital på 45 prosent, sier Austmo.

Kuttet kostnader

For å øke overskuddet har selskapet også kuttet kostnader.

- Selskapet har de siste årene vært gjennom store omstillinger, og vi ser nå effekter av denne omstillingen blant annet gjennom lavere driftskostnader. Nettselskapet har i 2014 hatt vesentlig lavere driftskostnader enn i 2013, noe som bidrar til betydelig bedret effektivitet i tråd med nettselskapets målsetninger, sier Gjersvold i pressemeldingen.

Vil bygge vindmøller

Når Gjersvold snakker om selskapet som en pionér innen fornybar energi, har han flere prosjekter å vise til hvor selskapet er involvert.

Selskapet samarbeider med Statkraft, NTE og Agder Energi og om å etablere Fosen Vind. Dette kan ifølge Trønderenergi bli en av de største vindaktørene i Norge.

Trønderenergi eier også halvparten av Sarepta, og er eneeier av flere vindprosjekter i regionen. I forrige uke ble det kjent at selskapet har gitt klarsignal til å investere 120 milllioner kroner til vindkraftutbygging i Skomakerfjellet i Roan kommune på Fosen.

Andre prosjekter er blant annet Storheia i Åfjord og Bjugn på Fosen, som ligger an til å bli Norges største vindpark om den blir realisert.

Skal hente inn én milliard kroner

For å få penger til å bygge vindmøller, har selskapet fått klarsignal fra de sørtrønderske kommunene som eier Trønderenergi om å hente inn én milliard kroner i ny egenkapital.

Den nye egenkapitalen vil etter all sannsynlighet hentes andre steder enn blant kommunene, noe som i så fall betyr at kommunene vil få mindre eierandeler i Trønderenergi når kapitalutvidelsen er gjennomført enn de har i dag.