I fjor fikk NTE et resultat før skatt på 502 millioner kroner.

Det er 184 millioner kroner bedre enn i 2013. Resultatet etter skatt endte på 289 millioner kroner.

- NTE fortsetter med dette den gode utviklingen vi har sett de siste to årene. Til tross for fortsatt lav kraftpris og kraftproduksjon under det normale, ser vi framgang for hele konsernet, uttaler styreleder Bjørnar Skjevik i en pressemelding.

Kuttet kostnader

Kraftprisen lå i fjor på 26,3 øre for Midt-Norge. Kraftproduksjonen for NTE endte 262 GWh under normalproduksjonen som følge av mindre nedbør enn normalt. Skjevik mener kostnadskutt er en del av grunnen til at resultatet ble høyere enn i fjor på samme tid.

- Det forbedringsarbeidet vi startet for tre år siden, går etter planen. Vi har redusert våre kostnader og tilpasset vår virksomhet bedre til en situasjon med vedvarende lav kraftpris. Styret er særlig tilfreds med at det har vært mulig å gjennomføre flere krevende forbedringstiltak samtidig som både de ansattes tilfredshet og selskapets omdømme er styrket, uttaler han i pressemeldingen.

Kostnadskutt til tross, er det også regnskapsmessige grunner som gjør at resultatet ser betydelig bedre ut enn i 2013. Selskapet har nemlig endret regnskapsføring av pensjonskostnader. Dette gir en positiv engangseffekt på 147 millioner kroner etter skatt.

Dermed er den reelle resultatøkningen etter skatt på 60 millioner kroner i løpet av fjoråret, sammenlignet med 2013.

Fylkeskommunen får overskuddet

I tillegg til kraftproduksjon selger NTE også strøm direkte til privatkunder. Selskapet driver også med elektroinnstallasjoner og har satset tungt på fiber. Ifølge Skjevik gikk alle disse områdene med overskudd i løpet av fjoråret.

At det går godt med NTE, kommer eieren til gode. Nord-Trøndelag fylkeskommune kan i år heve et utbytte på 20 millioner kroner. I tillegg får fylkeskommunen 150 millioner kroner i renter fra et ansvarlig lån den har gitt til NTE.

Siden 2009 har fylkeskommunen fått 1,15 milliarder kroner fra NTE i form av utbytte og renter på ansvarlige lån.