Trønderske politikere reagerte med vantro da Danske Bank for tre år siden utnevnte en landsjef med hovedbase i Oslo.

Utnevnelsen skjedde samtidig med en større omorganisering, der Fokus Bank i Norge ble en filial av Danske i København, og skiftet navn til Danske Bank.

Samtidig forsvant administrerende direktør Trond F. Mellingsæter til en toppjobb ved hovedkvarteret i København, og erstattet av landsjef Tone Lunde Bakker, med hovedsete i Oslo.

– Når man sentraliserer funksjoner, bør man sentralisere dem til hovedkontoret. Og hovedkontoret for den norske virksomheten skal fortsatt ligge i Trondheim, sa trondheimsordfører Rita Ottervik (Ap) til Adresseavisen.

– All flytting av ledelse og hovedkontorfunksjoner bør tolkes som første steg i en utflytting. Det er all grunn til å være på vakt, uttalte Frps Kristian Dahlberg Hauge.

–Det har vist seg ved tidligere anledninger at det ikke bare er symbolpolitikk å ha en sterk ledelse til stede i Trondheim. Da Statkraft kjøpte Trondheim Energiverk, flyttet de nær sagt alle funksjoner ut av byen, kommenterte varaordfører Knut Fagerbakke (SV).

Gjør comeback

Nå er Danske Bank omsider tilbake i byen der banken er født og oppvokst, først under navnet Forretningsbanken, og seinere Fokus Bank.

1. mai gjør Trond Mellingsæter comeback, og overtar formelt som landsjef etter Tone Lune Bakker. Mellingsæters hovedbase blir i Trondheim, der Danske Bank har ansatt en mengde nye medarbeidere det siste året.

Samtidig har Danske Bank passert Handelsbanken i størrelse, og gjenvunnet posisjonen som Norges tredje største bank.

– Vi er igjen blitt Norges tredje største bank, ledet fra Trondheim, og ansatt 100 nye mennesker på et år, hovedsakelig i Trondheim. Det er mye, sier Mellingsæter.

Justert for naturlig avgang, er nettotilveksten 60-70 medarbeidere.

– Fortsetter vi å vokse i samme takt som i dag, vil vi trenge enda flere. Jeg tror at det viktigste vi kan gjøre for Trondheim, er å sørge for å bringe flere kompetansearbeidsplasser til byen, sier Mellingsæter, som selv er trønder.

Rekordvekst

Danske Bank tok en pust i bakken i det norske markedet under og rett etter finanskrisen, men har nå fått opp farten.

Samlede utlån det siste året har vokst med 19 prosent, samtidig som innskuddsvolumet er ti prosent høyere enn på samme tid i fjor.

– Danske Bank har nå 156 års historie i Norge. Vi har aldri før opplevd et kvartal der så mange nye kunder har valgt oss, sier Trond Mellingsæter.

Banken har fått et løft som følge av at Danske nylig erstattet DNB som hovedbank for medlemmene i Akademikerne, men Mellingsæter sier det ikke er den eneste forklaringen, og peker på at også bedriftsmarkedet er i vekst.

Også overskuddet vokser, og endte 600 millioner kroner etter skatt i første kvartal. Det er 110 millioner bedre enn i første kvartal i fjor.