- Ni av ti nordmenn vil ha det samme, og den typen ferieboliger de vil ha, i de rimeligste prisklassene og mest populære områdene, er så godt som utsolgt, sier eiendomsmegler Runa Sorthe som jobber for det skandinavisk eide Marbella Estates på Spanias solkyst.

Vil ha sol på terrassen

I 12 år har hun meglet spansk eiendom, hovedsakelig for skandinaviske kunder, i samme by som matmilliardær Odd Reitan og andre rike nordmenn har luksuseiendommer.

Les også: Her startet Odd Reitans luksusmareritt

Les også: - Hadde full tillit til advokaten

Men de fleste som kontakter henne er på jakt etter noe litt rimeligere.

- «Alle» vil ha det samme: En ny og fresh penthousleilighet, med sørvest-vendt terrasse, med godt utsyn, men uten innsyn, i gangavstand til strand, restauranter og butikker. Og helst skal det koste under 250-300 000 euro (omtrent 2,2-2,7 mill. kroner, journ. anm.), sier Sorthe.

Sunnere tider

I denne videoen (over artikkelen) viser hun oss en av leilighetene hun selger i nærheten av golfbanene i Guadalmina vest for Marbella sentrum. Ifølge Sorthe er Marbella det nest dyreste ferieboligområdet i Spania, bare slått av Ibiza, på de offentlige statistikkene. Og der man for få år siden, under finanskrisen, kunne få boliger under halv pris av prisantydning, er det andre, sunnere tider nå.

- Prisene nærmer seg det vi hadde i 2007, før finanskrisen. På Ibiza er prisene bare tre-fire prosent under det de var i 2007. I Marbella ligger de 17 prosent under 2007-prisene og er på vei opp, sier Sorthe.

Og det er mer enn prisene som har skjerpet seg. For mens det for 10-12 år siden fortsatt var vanlig i Spania å underdeklarere hva man betalte for en bolig, for å få lavere skattekrav, er det spanske eiendomsmarkedet i dag mye sunnere.

Les også: - Velkjent metode for skatteunndragelse

- Ryddig og trygt

- Nå er det veldig ryddig og strømlinjeformet. Underdeklarering er en saga blott. Nå er det trygt å handle eiendom i Spania, sier Sorthe.

Nordmenn har i flere år vært den største kundegruppen på den spanske solkysten. Men i 2014 gikk svenskene forbi, mye på grunn av svakere norsk krone, ifølge den norske eiendomsmegleren i Marbella.