Yrket som har det sterkeste behovet for arbeidskraft i Sør-Trøndelag i 2015, er sykepleieryrket.

Ifølge Navs bedriftsundersøkelse er det en mangel på 92 sykepleiere i fylket. Andreplassen er også helserelatert. I kategorien «andre helseyrker» er det et behov for 35 arbeidstakere.

- I tillegg til at det er en økende etterspørsel etter sykepleiere, ser vi at det også er flere som er utdannet som sykepleiere som velger andre yrker etter at de er ferdigutdannet. Vi har blant annet en del ansatte med sykepleierbakgrunn hos oss i Nav. Det er en del av de unge som blant annet oppgir at de ikke ønsker skiftarbeidet som følger med stillingen. Det kan også være at det er mulig å oppnå høyere lønn andre steder med utdanningen de har, sier fylkesdirektør i Nav Sør-Trøndelag, Bente Wold Wigum.

Hele listen ser du nederst i saken.

Mangler 955 personer

Bedriftsundersøkelsen fra Nav gjennomføres hvert år, og er en prognose for hvordan utviklingen i arbeidsmarkedet vil være det kommende året. Nav har i sin kartlegging beregnet at det er en mangel på rundt 955 arbeidstakere i fylket. Dette er en nedgang fra i fjor, da mangelen var beregnet til 1300 arbeidstakere.

Nest etter helsefagarbeidere og sykepleiere, er behovet for elektrikere, tømrere og snekkere størst.

- Det vi ser hvert år i bedriftsundersøkelsene, er at det er en stor etterspørsel etter faglærte håndverkere. Dette gjelder også rørleggere, VVS-montører, sveisere, betongarbeidere, platearbeidere og så videre. Samlet sett er det bygg- og anleggsbransjen som melder om de største rekrutteringsproblemene, og tre prosent av bedriftene sier at de har måttet ansette noen med lavere kompetanse, sier seniorrådgiver Geir Arntzen i Nav.

Trenger byggingeniører

Til tross for at ledigheten blant ingeniører har skutt i været i løpet av de siste månedene, kommer bygningsingeniører langt opp på listen over yrkene som mangler mest arbeidskraft. Også andre ingeniører kommer høyt opp.

Av arbeidsledighetstallene som ble presentert mandag, gikk det frem at det spesielt var ingeniørene innen olje- og gassbransjen som har tøffe tider i dagens arbeidsmarked. Fallende oljepris og en kraftig oppbremsing i investeringer, vedlikehold og modifikasjoner blant oljeselskapene er blant forklaringene på dette.

I et intervju med adressa.no tirsdag, uttalte imidlertid avdelingsdirektør i Norges teknologi- og ingeniørorganisasjon (Nito), Per Koen Kolstad, til adressa.no at det fortsatt er store muligheter for oljeingeniørene. De må bare omstille seg.

- Ut fra tallene vi har kommet frem til, kan det se ut som at det er et udekket behov for både ingeniører og sivilingeniører innenfor bygningsbransjen, sier Arntzen.

Dette er ifølge Nav yrkene hvor det er størst mangel på arbeidskraft i Sør-Trøndelag:

Fylkesdirektør i Nav Sør-Trøndelag, Bente Wold Wigum, mener tøffe turnuser og muligheter for bedre lønnsbetingelser i andre yrker kan være grunner til at personer som utdanner seg til sykepleiere havner i andre yrker. Det er sykepleiere det er størst etterspørsel etter i Sør-Trøndelag. Foto: Glen Musk