– Dette går utover kundene, sier nettdirektør Bård Olav Uthus.

Han reagerer kraftig på at regjeringen i revidert nasjonalbudsjett vil øke avgiften på strøm med 0,5 øre per kilowattime.

Økningen betyr dyrere nettleie for både private og bedrifter, beklager Trønderenergi.

Håper på 300 mill.

– Fra før sliter vi med å forklare våre kunder at rundt halvparten av nettleia går til staten. De betaler allerede over 400 millioner kroner i årlig avgift, sier Uthus.

Regjeringens økning av el-avgiften ble kjent mandag denne uken. Pengene fra landets strømkunder skal dekke tapte inntekter til staten etter at den omstridte poseavgiften nå blir vraket.

Poseavgiften skulle egentlig vært innført 15. mars. En økning i el-avgiften på 0,5 øre per kilowattime vil tilsvare rundt 300 millioner kroner i merinntekt til staten.

- Dette vil samlet sett være bedre for forbrukerne enn opplegget som lå fra Stortinget om en poseavgift, sa finansminister Siv Jensen på pressekonferansen tirsdag.

Men Uthus i Trønderenergi har lite til overs for tiltaket.

Avgift opp 20 prosent

– Poseavgiften var basert på et miljøargument. Nå legger de heller en avgift over på noe som er fornybart, rent og miljøvennlig, nemlig strøm. El-avgiften ble også økt med 1,5 øre i det ordinære statsbudsjettet, og det trådte i kraft ved nyttår, sier Uthus.

Mandagens nyhet kom som «lyn fra klar himmel» på strømleverandørene, ifølge nettdirektøren. Han har gjort et regnestykke som viser at avgiftene på strøm har økt med nær 20 prosent siden 2013, da den blåblå koalisjonen inntok regjeringskontorene.

En norsk husstand bruker i snitt 20 000 kilowattimer årlig. Fra før er den alminnelige el-avgiften på 13,65 øre per kilowattime. Økningen på 0,5 øre vil tilsvare cirka 100 kroner i året.

– Men vi får allerede reaksjoner på at nettleia er høy. Etter 1. juli vil 4800 kroner av rundt 10 000 kroner totalt være avgifter, sier Uthus.

Økte nettleien selv

Per i dag betaler Trønderenergis kunder rundt 416 millioner kroner totalt i årlige avgifter. Når el-avgiften økes, vil tallet være 477 millioner kroner, viser nettdirektørens beregninger.

– Økningen gjelder jo også bedriftskunder, så dette blir som en ekstra beskatning av næringslivet, sier Uthus.

Staten er imidlertid ikke eneste årsak til at nettleien hos Trønderenergi har økt de siste årene. Selskapet satte selv opp prisen i fjor, tilsvarende en hundrelapp for en snittkunde.

Ordinære privatkunder hos Trønderenergi betaler i dag 44,5 øre per kilowatttime i nettleie. I tillegg kommer en fastpris, som varierer fra 1300 til 5000 kroner i året.