Jensen er avhengig av støtte fra enten Venstre eller KrF for å få forslaget gjennom i Stortinget.

Begge er ytterst skeptiske til å la staten ta over skatteinnkrevingen som i dag utføres av 1400 ansatte ved 288 kommunale kemnerkontor.

– I disse kommunereformtider er vi klart skeptisk til å gå motsatt vei ved å statliggjøre kommunale oppgaver, sier finanspolitisk talsmann Hans Olav Syversen i KrF til.

– Vi vil miste nærhet til skattyterne dersom 288 kemnerkontorer forsvinner og erstattes av 33 statlige kontorer, slik forslaget fra regjeringen legger opp til, sier Venstre-nestleder Terje Breivik til Adressa.no.

Skattekroner går tapt?

I revidert statsbudsjett, som ble lagt fram sist uke, foreslår finansminister Siv Jensen (Frp) å sentralisere skatteinnkrevingen. Det vil ifølge regjeringen gi besparelser på 360 millioner kroner i 2016.

I Midt-Norge skal skatteinnkrevingen utføres av skatteetatens kontorer i Trondheim, Steinkjer, Røros og Kristiansund.

Nesten alle kommunene som deltok i høringsrunden, protesterte mot forslaget. Det gjorde også kommunenes interesseorganisasjon KS.

Områdedirektør for interessepolitikk i KS, Helge Eide, skriver i en e-post til adressa.no at nærhet til skattyterne i noen tilfeller er avgjørende for at skatten skal bli innbetalt. I dag ligger den såkalte innkrevingsgraden på 99,8 prosent av det som skulle vært betalt.

«Det skal svært små endringer i innkrevingsgrad til før det er åpenbart ulønnsomt for offentlig sektor å endre dagens innkrevingsansvar», skriver Eide.

Tviler på Jensens anslag

Også Venstres Terje Breivik frykter at skattekroner vil glippe, slik at besparelsen for det offentlige blir langt mindre enn de 360 millionene finansministeren anslår.

– Jeg stiller spørsmål ved om staten virkelig kan løse denne oppgaven mer effektivt enn det kommunene gjør i dag, sier han.

– Vi oppfatter at dette er en oppgave som kommunene i hovedsak skjøtter godt i dag. Vi skal selvsagt lytte til det regjeringen har å si, men det trengs mange gode argumenter for at jeg skal bli overbevist om at statliggjøring er riktig, supplerer Syversen i KrF.

Ifølge Breivik innledes forhandlingene om revidert tirsdag neste uke. Han er innstilt på at sentraliseringsforslaget behandles som en egen sak, og ikke tas inn i en større pakke der regjeringen og støttepartiene hestehandler seg fram til et forlik.

– Det er en så pass stor reform at den fortjener å bli behandlet uavhengig av forhandlinger om andre summer og tiltak i revidert budsjett, sier han.