Det blir ingen streik blant de svenske SAS-flygerne. Partene skal ha inngått en avtale torsdag morgen, etter å ha brukt hele natten ved forhandlingsbordet, skriver Svenska Dagbladet. Ifølge Sveriges Radio har flygerne og selskapet blitt enige om en ettårig avtale.

Men i Norge er ikke partene blitt enige og i første omgang tas seks flygere på SAS sitt langrutenett ut i streik fra og med 21. mai, med gradvis opptrapping gjennom pinsehelgen. Ytterligere uttak av samtlige 312 flygere vurderes fortløpende.

– Vi kan ikke akseptere å bli diktert en tariffavtale av SAS som betyr ytterligere forringelser av våre betingelser, og som vi mener går på bekostning av flysikkerheten og våre medlemmers helse, sier fungerende leder Rune Sundland i Norsk Cockpitforbund til NTB.

Normal trafikk fra torsdag formiddag

SAS forhåndskansellerte 110 avganger i forbindelse med mulig streik i SVerige der det var varslet streikeuttak for hele det svenske pilotkorpset. Når partene på andre siden av grensen i morges nå er blitt enige, vil trafikken i løpet av formiddagen gå som normalt, ifølge SAS.

- Vi avgjorde onsdag kveld å kansellerte 110 avganger inn mot formiddagen torsdag for å gi våre passasjerer forutsigbarhet. På den måten tok kontroll over situasjonen for styre passasjerer unna mulige konsekvenser av en eventuell streik, og for å ha folk og maskiner på riktig sted. Det syns vi vi har lykkes med. Fra i formiddag torsdag vil trafikken gå som normalt for SAS, sier informasjonssjef Knut Morten Johansen i SAS til adressa.no

Norge: Noen få berørt

De seks flygerne som først tas ut i streik, flyr alle transatlantiske ruter. Ifølge Johansen vil heller ikke disse rutene bli berørt med det første. SAS ber passasjerer uansett sjekke om deres flyginger går som oppsatt.

«Hvis din flyging er kansellert, vennligst ikke dra til flyplassen, men kontakt ditt reisebyrå eller SAS», heter det i meldingen. Selskapet tilbyr nye flybilletter enten ved første anledning, ved en senere dato avhengig av tilgjengelighet eller pengene tilbake.

Meklingen mellom NHO Luftfart og Norsk Cockpitforbund har pågått siden mandag i et forsøk på å etablere en helt ny tariffavtale for Cockpitforbundets medlemmer. Klokken 5.20 torsdag ble meklingen avsluttet uten resultat.

Her kan du sjekke om ditt fly er forsinket.

Svenskene enige på overtid

Svensk pilotförening, som organiserer drøyt 300 svenske flygere, satt torsdag morgen fortsatt i mekling med SAS-ledelsen. Forbundet varslet at alle deres medlemmer i SAS vil bli tatt ut hvis meklingen ender i konflikt. Men i like etter klokken 09.00 torsdag kom det altså melding om enighet for de svenske pilotene og SAS.