Ifølge SAS vil ikke passasjerene merke noe særlig til streiken.

- Det blir ikke trafikkforstyrrelser av at seks piloter er tatt ut i streik. Den eneste opptrappingen NSF har varslet, dersom streiken fortsetter, er seks nye piloter. Men de jobber når de seks første har fri, så det blir omtrent som nå, sier informasjonsjef Knut Morten Johansen i SAS Norge til adressa.no.

Én av fire forbund sa nei

Etter at de svenske SAS-pilotene torsdag morgen ble enige med sin arbeidsgiver, har tre av SAS' fire pilotforbund sagt ja til ny arbeidsavtale for pilotene. Norsk SAS-flygeres Forening, har brutt forhandlingene og tatt ut seks piloter i streik fra 21. mai og er nå alene om å streike mot den nye tariffavtalen.

- Vi kan ikke akseptere å bli diktert en tariffavtale av SAS som betyr ytterligere forringelse av våre betingelser, og som vi mener går på bekostning av flysikkerheten og våre medlemmers helse, sier fungerende leder Rune Sundland i Norsk Cockpitforbund til NTB torsdag morgen.

LO-forbundet Norsk Cockpitforbund representerer begge de to norske pilotforeningene i SAS, SAS Norge Pilotforening (SNF) og Norske SAS-flygeres Forening (NSF). SAS Norge Pilotforening, samnt det svenske og det danske pilotforbundet har sagt ja til avtalen.

To eller tre på langdistanser

Påstanden om dårligere flysikkerhet avvises blankt i SAS.

- SAS er umåtelig opptatt av sikkerhet og vi jobber hele tiden for en god sikkerhetskultur. Jeg vet at det Sundland sikter til er om det skal være to eller tre piloter i flyet på interkontinentale langruter. I dag har vi en unaturlig lav grense på seks og en halv time som utløser krav om tre piloter. Den ønsker vi å heve. Myndighetenes krav kommer ikke inn før det er gått dobbelt så lang tid. Men NSF har sagt nei til hele den 200 sider store avtalen på grunn av dette punktet, sier informasjonssjef Knut Morten Johansen i SAS Norge.

Rune Sundland har ikke svart på adressa.nos henvendelser torsdag, men sier til E24 at forbundet ble forelagt et tilbud klokken 03.00 natt til torsdag med svarfrist 06.00.

- Vi ble presentert for et ultimativt tilbud, det var «take it or leave it», men det var et tilbud vi ikke kunne akseptere. Vi har allerede en for stor belastning på våre medlemmer og vi har et korps som allerede sliter med et høyt sykefravær, forteller han videre.

Vil forenkle

Bakgrunnen for konflikten er SAS' ønskeom å forenkle det 238 sider store avtaleverket mellom konsernet og pilotene. Forhandlingene har pågått i lang tid før partene mandag møttes hos Riksmekleren.

- Målet er en forenkling av avtalen som har elementer som ikke hører hjemme i 2015 i en svært konkurranseutsatt bransje. Men vi skal fortsatt ha skandinaviske vilkår og ingen bemanningsbyråer. Men vi må også ha mer fleksibilitet, sier Johansen.

Kansellerte i tilfellet svensk streik

Det er ikke streiken blant de norske pilotene som har rammet passasjerer så langt, men den mulige streiken blant de svenske politene, som altså ble avverget.

SAS kansellerte nemlig 110 avganger torsdag morgen som et føre vâr, i tilfelle streik i svenske SAS. En streik i Sverige kunne ha omfattet 430 svenske flygere hvis det ikke ble enighet i meklingen.

Når partene kom til enighet torsdag morgen, og streik ikke inntraff i Sverige, skal alle avganger igjen gå som normalt i løpet av trorsdag formiddag. Selv om den norske streiken ikke forventes å få konsekvenser, ber likevel SAS passasjerer om å sjekke om deres flyginger går som oppsatt.

«Hvis din flyging er kansellert, vennligst ikke dra til flyplassen, men kontakt ditt reisebyrå eller SAS», heter det i en melding fra selskapet. Selskapet tilbyr nye flybilletter enten ved første anledning, ved en senere dato avhengig av tilgjengelighet eller pengene tilbake.

Her kan du sjekke om ditt fly er forsinket.

- Døra er åpen

Torsdag formiddag var det ikke planlagt nye møter mellom SAS og Norsk Cockpitforbund.

- Nå trenger vel mange av oss litt hvile, og så får vi se når vi treffes igjen. Men tonen var god og døra står åpen, sier Johansen.