Stavangers ordfører Christine Sagen Helgø (H) har innkalt ordførere i 28 norske kommuner fra hele landet for å diskutere utfordringene olje- og gassbransjen står ovenfor.

Møtet avholdes allerede 3. juni. Overfor Dagens Næringsliv kaller Sagen Helgø samlingen for «et krisemøte».

- Vi som ordførere ser at arbeidsledigheten øker, og det er et faresignal vi bør gjøre noe med tidlig, sier hun til avisen.

Fra Midt-Norge er ordførerne fra Kristiansund, Verdal, Stjørdal og Trondheim invitert. Rita Ottervik (Ap) mener det er viktig for kommunen å delta.

- Håndterer offensivt

- De er nok sterkere rammet i Stavanger enn hos oss, fordi vi har flere bein å stå på. Samtidig ser vi en betydelig reduksjon av arbeidsplasser også i Midt-Norge, selv om vi fortsatt er på et høyt nivå, svarer Ottervik på spørsmål om det er grunn til krisestemning.

- Jeg oppfatter at aktørene håndterer dette på en offensiv måte. De ser på hvordan de kan gjøre jobben bedre og mer effektivt, samtidig som de samler kunnskap og ressurser for å komme i posisjon til å ta bredere oppdrag, legger hun til.

I Midt-Norge har leverandørindustrien blitt rammet til dels hardt av svakere oljepris og et lavere investerings- og aktivitetsnivå på norsk sokkel.

Ottervik opplever at strukturgjennomgangen i leverandørbransjen er nødvendig.

«Dypt tragisk»

- Det er viktig å fortsatt ha trykk på forskning og utdanning. Her må næringen tilpasse seg større effektivitetskrav, legge om og drive bedre for å sikre lønnsomhet i nye prosjekter, sier hun.

Trondheim kommune blir representert ved varaordfører Knut Fagerbakke (SV) under møtet i Stavanger.

- Det er viktig at vi er til stede der. Kommunene er berørt i ulik grad, men det er bra med et samlet fokus på hva vi som offentlige aktører kan gjøre, og hvilket trykk vi eventuelt skal legge på nasjonale myndigheter, sier Ottervik.

- Det er klart at situasjonen oppleves som dramatisk for dem som er berørt, og det er dypt tragisk for dem som blir sagt opp. Denne usikkerheten blant de ansatte tar vi svært alvorlig, understreker ordføreren.