– Politiet har vurdert bevisene i saken og har ikke kunnet påvise at det er foregått noe straffbart. Derfor er saken henlagt etter bevisets stilling, sier politijurist Karin Roven ve Sør-Trøndelag politidistrikt.

Anmeldt av bostyrer

Som Adresseavisen fortalte i januar, startet politiet etterforskning av selskapet Interia AS etter å ha mottatt sluttinnberetning fra bostyrer Joar Grimsbu. Ifølge bostyrer ble Interia AS sannsynligvis insolvent (ikke i stand til å gjøre opp for seg) allerede i november 2012, men skal ha fortsatt å bestille varer helt opp til selskapet ble solgt 5. april 2013.

Bostyrer mente dermed selskapet hadde drevet for kreditors regning og at dette kunne være straffbart etter straffeloven. I tillegg mente bostyrer at selskapet hadde brutt aksjelovens krav om forsvarlig egenkapital og handleplikt ved tap av egenkapital, samt styrets krav til tilsynsansvar og oppfølging av selskapets forvaltning.

Kan påklage henleggelsen

Politiet har altså ikke funnet bevis for dette.

Bostyrer Joar Grimsbu har tre ukers frist til å klage på politiets henleggelse. Grimsbu hadde i går ettermiddag ennå ikke mottatt politiets beslutning og sier til adressa.no dermed ikke tatt stilling til hvorvidt han vil klage eller ikke.

Ikke ilagt konkurskarantene

Styreleder, daglig leder og eier i Interia AS, Lars Johansen, har aldri vært siktet i saken som var anmeldt til politiet av bostyrer. Johansen har tirsdag ikke svart på våre henvendelser. I januar, da politiet varslet at de ville starte etterforskning, sa han til Adresseavisen at han tok beskjeden om etterforskning med stor ro:

- Bostyrer har vurdert at det ikke er grunnlag for konkurskarantene. Det betyr at det ut fra et privatrettslig bevisregler ikke er mistanke om straffbart forhold. Kravene for en reaksjon etter straffeloven er mye strengere, skrev han i en e-post til Adresseavisen.

Les hele svaret fra Lars Johansen i saken fra januar her.

På spørsmål om drift på kreditors regning og bostyrers anklage om overtredelse av straffeloven og aksjeloven, svarte han i samme e-post:

«Når et selskap går konkurs har det alltid negativ egenkapital. Det er derfor det blir åpnet konkurs. Det foreligger ingen sikre holdepunkter for når selskapet har drevet for kreditors regning. Selskapet hadde en tvist med utleier om husleie og felleskostnader. (...) Vi nektet å betale husleie inntil dette var avklart. Det er ikke tilstrekkelig til å konstatere drift for kreditors regning. Sannsynlig var selskapet illikvid i løpet av januar/februar 2013. To måneder med lav omsetning og høye kostnader».

Tre selskap bak butikkdriften

Butikken trondhjemmere kjenner som Interia, er blitt drevet av tre selskap i løpet av de 15 årene den har holdt til i Midt-Byen, først i Nordre, så i Olav Trygvassons gate og igjen i Nordre de to siste årene.

Interia AS ble opprettet i 2000 av Lars Johansen. Datterselskapet Interia Bolig drev butikken frem til dette selskapet gikk konkurs i 2012. Morselskapet tok så over butikkdriften frem til april 2013 da Lars Johansen solgte selskapet til sin samboer, Heidi Frøseth. Så juni 2013 gikk Interia AS konkurs, og butikkdriften ble videreført i Frøseths nye selskap, Interia Butikk I april i år meldte Interia Butikk at de ville avvikle driften fordi selskapet tjener for lite penger.

Interia Butikk AS har drevet Interia i Nordre gt siden 2013. Nå har også dette selskapet valgt å avvikle driften. Foto: Kjell A.olsen