I går kom nyheten om at tidligere Det norske-topp Erik Haugane slår seg sammen med eks-statsråd Ola Borten Moe for å starte det nye oljeselskapet Okea.

Selskapet har som mål å gå inn i flere av de ikke utbygde prosjektene på norsk sokkel. Startkapitalen skal allerede være på over én milliard kroner.

- Forretningsideen er svært god, sier Kaare Gisvold, som har en lang historie som Erik Hauganes støttespiller.

Kronerulling

Oljeselskapet Det norske ble etablert under navnet Pertra i 2001. Pertra var den gang helheid av seismikkselskapet PGS. I 2005 ble Pertra solgt til britiske Talisman Energy.

Det medførte at kontoret i Trondheim ble lagt ned, samtidig som de ansatte ønsket å etablere et nytt og betydelig oljeselskap i byen. De trønderske kapitalistene i Investorforum Trøndelag startet en kronerulling for å støtte initiativet.

Resultatet ble at et «nytt Pertra» ble etablert. Selskapet overtok flere lisenser fra Talisman Energy. Og Pertra ble siden til Det norske.

Det trønderske investormiljøet som bidro til å holde oljeselskapet i byen, er nå positive til Hauganes og Borten Moes nye selskap.

- Kan kjøpe rimelig

Kaare Gisvold var direktør i PGS, sentral i kronerullingen og siden styreleder i Det norske oljeselskap.

- Etablere seg med utenlandske penger, kjøpe opp oljefunn og utvikle dem i samarbeid med leverandørindustrien. Jeg har visst at de har jobbet med Okea en stund, og jeg synes det er spennende. Akkurat nå er det lav oljepris og pessimisme i bransjen, dermed er det funn som ikke blir utviklet eller satt på vent. Det gjør at de kan kjøpe for en rimelig penge, det er kjøpers marked. Men utfordringen blir å lage en god portefølje, utdyper han.

- Vil du gå inn med penger i selskapet?

- Nei, jeg går ikke inn med penger. Jeg har andre ting å holde på med. Og jeg tror ikke dette blir en gjentakelse av kronerullingen da vi startet opp Petra.

- Inn i de dype lommer

Også Trond Brekke, som bidro som investor, liker det han hører:

- Dette har jeg tro på, det var en svært hyggelig nyhet. Og det er bra at Haugane satser stort, det er der han hører hjemme. Det er riktignok pessimisme i oljebransjen akkurat nå, men den er kortsiktig. Her må de tenke langt frem, gjerne ti år. Dessuten tvinges bransjen, slik situasjonen er nå, til å ha mer fokus på kostnader. Det er på tide og vil gi en annen konkurransekraft når oljeprisen stiger igjen, sier han.

Brekke har ikke blitt bedt om å investere.

- Nei, jeg har ikke fått noe tilbud om det. Men jeg skulle gjerne sett at det var mer lokal kapital inne i bildet. Men her må de inn i de dype lommer, og dermed gå til utenlandske fond, sier han.