Landets største reisearrangør, Ving, melder om en salgsøkning på over 30 prosent i forhold til denne perioden i fjor. Salget øker betydelig også hos reisebyråene, skriver aftenposten.no.

- Vi ser helt klart at salget av feriereiser for sommermånedene tok seg opp i mai, og er temmelig sikker på at det er det hustrige vårværet som påvirker folks valg. Vi her i nord er ganske så sultne på sol og varme nå. Ikke så fint med høststemning i mai, sier markeds- og administrasjonssjef Ellen Wollf Andresen i landets nest største reisebyråkjede for privatreiser, Ticket Feriereiser, til Aftenposten.

Stor pågang i butikkene og på nettet

Ticket selger alle typer feriereiser, både charterselskapenes pakketurer og individuelle reiser, og tendensen er den samme:

Salget i år bryter med en årelang trend som har gått på at folk venter i det lengste med å kjøpe billett til det sørlige Europa, dette for å se an de hjemlige værforholdene først. I år er trykket fra markedet sterkere enn før, og salgsøkningen kommer tidligere enn normalt de senere årene:

- I år har mange ventet til mars og april med å bestille, og den kalde våren har gitt ytterligere fart. Butikkene melder om stor pågang, og det samme ser vi på nettet. Flere charteroperatører melder også om bra salg om dagen, sier Andresen.

Dobling fra enkelte flyplasser

Både fra pakkereiseselskapene og flyselskapene meldes det om den samme tendensen, det rykker i reisefoten hos flere enn i fjor. Hos landets største reisearrangør, Ving, venter man at det varslede, kjølige været i store deler av landet i helgen kommer til få mange til å pakke vekk sommertøyet igjen. Det vil også sette ytterligere fart på salget:

- Bare den siste uken er salget opp 34 prosent sammenlignet med i fjor. De som skal ha store leiligheter, eller spesielle leiligheter eller hotell, er fortsatt tidlig ute, sier markeds- og kommunikasjonssjef Tonje Løkaas Fossum i Ving.

Selskapet har opplevd at antall reiser fra enkelte flyplasser nesten har doblet seg i forhold til samme tid i fjor, bl.a. fra Stavanger.

Merker dårlig vær straks

Hos Star Tour er økningen på 15 prosent, og informasjonssjef Mathias Bergendahl sier at det økte salget i mai ikke bare er et norsk fenomen.

- Vi ser det samme over hele Skandinavia. Også Sverige og Danmark har hatt det samme, labre vårværet. Når varmen ikke har meldt seg i mai, vil nok mange solsikre ferien med en Syden-tur, sier Bergendahl.

Hos flyselskapene kan man nesten følge værutviklingen ut fra billettsalget. Perioder med dårlig forsommervær her hjemme setter straks fart i etterspørselen etter flybilletter til feriestedene sør i Europa. Både Norwegian og SAS kan melde om godt salg i den kjølige maimåneden:

- Salget går jevnt over bra om dagen, også til typiske Syden-destinasjonene. Det kan tyde på at nordmenn er lei av det ustabile og kalde vårværet vi har hatt, mener informasjonssjef Lasse Sandaker-Nielsen hos Norwegian.

Dette er 10 på topp-listen

Denne 10 på topp listen viser de mest populære feriedestinasjonene uansett reisemåte, charter eller individuelle flyreiser, for dem som velger å reise til utlandet med fly.

Oversikten er utarbeidet for Aftenposten av Ticket Feriereiser.

1. Palma de Mallorca

2. Chania (Kreta)

3. Bangkok

4. Antalya

5. Rhodos

6. Barcelona

7. Split

8. Alicante

9. London

10. New York