Adresseavisen skriver i dag om trygdesvindel. Noen av trygdesvindlerne forteller om vanskelige liv, med dårlig økonomi og sykdom i familien. I en del av bedrageridommene som Adresseavisen har gjennomgått, kommer det også frem at flere av de domfelte sliter med rus eller har det vanskelig på andre måter.

- Jeg har stor sympati og forståelse for mennesker som har en strabasiøs livssituasjon i perioder. Vi kan alle oppleve å stå fast i blautmyra en stund, for eksempel med en utfordrende økonomi. Jeg har selv opplevd det for rundt 12-13 år siden. I to år hadde jeg bare litt i overkant av 70 000 kroner i skattbar inntekt. Jeg var nyskilt og startet opp min egen virksomhet, samtidig som jeg hadde omsorg og ansvar for to barn deler av tiden. Men vanskelige økonomiske kår gir deg ingen rett til å stjele fra velferdssamfunnet. Jeg klarte meg utmerket godt uten å svindle. Har du store problemer, må du heller oppsøke hjelp på redelig vis, sier arbeids- og sosialminister Eriksson.

- Rekordmange anmeldes for trygdebedrageri i år. Er det bra?

- Det er veldig bra at man avslører folk som på ulovlig vis putter et sugerør ned i vår felles velferdskasse. Samtidig er jeg litt lei meg, for det er ikke bra at noen i vårt samfunn bevisst velger å misbruke det tillitsbaserte velferdssystemet vi har.

- Flere av trygdesvindlerne vi intervjuer, mener det er «for lett» å svindle, og dermed for «fristende»? Hva har du å si til dem?

- Det gjør meg forbannet. Det sier mer om deres holdninger enn om systemet. Man kan sammenligne det med å gå inn på Rema 1000: Selv om varene er enkle å plukke med seg, så betyr det ikke at man skal ta de på innerlomma. Jeg blir trist av å registrere slike holdninger. Noen tenker: «Ja ja, det er bare staten vi lurer, så det er bare å ta». Men det stemmer ikke: Du tar faktisk fra dem som trenger våre tjenester aller mest. Det er provoserende.

- Hva tenker du om straffenivået i trygdesaker? Svindler du for mer enn ca. 90 000 kroner, blir det trolig fengsel.

- Jeg synes vi har et presist og godt straffenivå. Å straffe skal også ha en preventiv virkning. Det bør være et kraftig signal til alle som vurderer å svindle. Folk bør dessuten merke seg at det blir stadig vanskeligere å svindle fordi vi har bedre kontroller, bedre samarbeid mellom skattemyndigheter, Nav, Arbeidstilsyn, politi og andre offentlige etater, sier Eriksson.

Les også: Trøndersk spåkone skal ha tjent 800 000 kroner svart

Les også: Uførepensjonist anmeldt for svindel av 1,3 mill.