Generalforsamlingen i Salmar stemte tirsdag ettermiddag for koste på seg selv litt ekstra feriepenger etter det pyntelige 2014-resultatet. Selskapet betaler ut til sammen 1,12 milliarder kroner i utbytte til aksjonærene for det gode 2014-resultatet.

Les også (PLUSS): Salmar slakter 130 laks i minuttet

Overskudd på 1,2 mrd

Høye laksepriser og rekordhøy produksjon gjorde at Salmar fikk et overskudd på 1,6 milliarder kroner etter skatt i fjor. Generalforsamlingen i selskapet vedtok tirsdag å si ja til styrets forslag om å betale ut det meste, 1120 millioner kroner, i utbytte til aksjonærene. Resten beholdes i selskapet.

Utbyttet på ti kroner per aksje er det høyeste Salmar har hatt og skal betales ut innen åtte virkedager fra generalforsamlingen som ble avholdt på Frøya 2. juni. For 2013 betalte selskapet ut åtte kroner per aksje. I 2012 og 2011 ble det ifølge Salmars nettsider ikke betalt ut utbytte til eierne.

Les også: Liten nedgang for Salmar

Over halvparten til Witzøe

Salmar-gründer Gustav Witzøe (61) og hans familie får, gjennom eierselskapet Kverva, utbetalt desidert mest. Ifølge aksjonæroversikten fra slutten av mars eier de 53,4 prosent av aksjene i Salmar, 60,5 millioner aksjer. Det gir et pent utbytte på 605 millioner kroner.

Konsernsjef i Salmar, Leif Inge Nordhammer, får også greit betalt for sin investering i Salmar: Gjennom eierselskapet Lin AS får han rundt 20 millioner kroner i ekstraordinært utbytte fra oppdrettsselskapet han leder.

Les også (PLUSS): Salmar-eierne er blitt fem milliarder kroner rikere

85 mill. til fellesskapet

Men det er ikke bare privatpersoner og privat næringsliv som får klingende mynt i kassa fra Salmar. Nest høyest på lista over aksjonærer, står det norske Folketrygdfondet som får om lag 85 millioner kroner i utbytte for sine drøyt 8,5 millioner aksjer (7,54 prosent). Det betyr penger til fellesskapet gjennom Statens pensjonsfond.

- Folketrygdfondet er en helt vanlig aksjonær som mottar utbytte på lik linje med øvrige aksjonærer. Poenget med fondet er å bidra til fremtidige pensjoner, og utbyttet fra Salmar vil bli reinvestert i vår aksjeportefølje, sier direktør aksjer, Nils Bastiansen, i Folketrygdfondet som sier seg godt fornøyd med avkastning på ti kroner per aksje for aksjene som per dato er verdsatt til 125 kroner.