Næringslivets økonomibarometer, som er NHOs kvartalsundersøkelse blant medlemsbedriftene, ble lagt frem på generalforsamlingen til NHO mandag.

Dette er stort sett dyster lesing.

Bedriftene som er spurt om fremtiden spår svekkede konjunkturer i norsk økonomi både i resten av dette året og neste år. Forventningene til fremtidig salg og inntjening har ikke vært så lave siden like etter finanskrisen i 2008-2009. NHO-bedriftene tror det er fare for stagnasjon i norsk økonomi, med liten investeringsvilje, fortsatt økende pessimisme og betydelig lavere vekst.

Mest pessimisme i Rogaland

Men økonomibarometeret viser også ulike oppfatninger geografisk i landet. I Trøndelag vurderes markedssituasjonen som klart mer positiv sammenlignet med både tidligere kvartal og resten av landet, tett fulgt av Oslo og Akershus.

– Det er naturlig nok mest pessimisme i Rogaland og Hordaland, for det er der det er flest ansatte i oljebransjen. Møre og Romsdal med verftsindustrien er også negative, sier regiondirektør i NHO Trøndelag, Merethe Storødegård.

Det er i hovedsak oljesektoren som sliter, og flere av bedriftene som har svart på undersøkelsen tror at etterspørselen kan falle mer enn tidligere antatt. Skjer dette vil også veksten i husholdningenes etterspørsel bli redusert ettersom arbeidsledigheten stiger samtidig som gjeldsnivået allerede er høyt. Husholdningene i Norge har ifølge barometeret lånt mye og er avhengige av å unngå arbeidsledighet for å betjene gjelden.

Bygg og IKT

Storødegård er ikke like redd for arbeidsledighet i Trøndelag, og får støtte av sine medlemsbedrifter.

– At Oslo er mer positiv enn resten av landet sier seg selv, for det er her de fleste hovedkontorene ligger. Dermed er det Trøndelag som er mest atypisk i denne undersøkelsen. Jeg tror det skyldes at vi her i Trøndelag har en næringsstruktur som er ganske brei. Vi ligger nok fortsatt på landsgjennomsnittet, mens de andre regionene trekker ned, sier Storødegård.

Det er fylkene som er lite berørt av nedgangen i petroleumsaktiviteten som har flere positive enn negative svar når det gjelder utsiktene fremover.

– I Trøndelag er vi tunge på byggenæring, og det er en næring som gjør det bra. Vi er også tunge på IKT, det er også en bransje som gjør det godt og det kommer stadig nye bedrifter ut fra miljøet på Gløshaugen, sier Storødegård.

Må være frempå

– Så vi i Trøndelag kan slappe av?

– Nei, er du gal, vi kan slett ikke slappe av. Vi har et spesielt fortrinn med NTNU og Sintef og må sørge for gode rammevilkår som gjør at de gode ideene kan kommersialiseres. Innen olje er vi store på leverandørindustrien, her må vi også fortsette å sitte frampå stolen. Vi må være på, og sørge for at vi tar de fortrinnene vi har, sier Storødegård.