- Den har noen unike kvaliteter som en sjelden ser i markedet, spesielt med tanke på nærheten til fjorden, sier eiendomsmegler og partner Peder Benum i Privatmegleren.

Landbrukseiendommen ligger på sjøsiden av toglinja på Torp i Malvik, og er på 126 mål. Den har 300 meter strandlinje, og boligen ligger ifølge salgsprospektet få meter fra sjøen og usjenert for naboer.

Prisantydningen er satt til 18,9 millioner kroner, og Benum forteller at han ikke kjenner til at en landbrukseiendom er lagt ut for salg til en så høy pris i Trøndelag tidligere.

- Stor bolig

Boligen har primærrom på 413 kvadratmeter (kvm), og er bygd i 1984.

- Det er et stort bolighus hvor alt er fra 1984, men bygd i høy standard og i de beste kvaliteter som var å oppdrive den gangen. Det er stor garasje, og en kjøper kan få realisert «drømmen på landet» hvis man ønsker å forvalte gården, sier Benum.

Garasjen har plass til fire biler.

Driver jordbruk

Eiendommen er regulert til landbruk-, natur- og friluftsformål (lnf-område). Jordbruksarealet består av tre teiger, som ligger i kort avstand til boligen. Dagens eier har selv drevet jordbruksarealet.

I tillegg til bolig og garasje, består bygningsmassen av et redskapshus med en grunnflate på 260 kvm. Den er innredet med korntørke.

- Det kan være en mulighet for kjøperen å leie ut lagerbygningen, korntørken og jorda for et betydelig beløp, sier Benum.

Hele eiendommen har en landbrukstakst, verdien av jord, driftsbygninger og bolig, på 14 250 000 kroner.

Restriksjoner

Siden eiendommen er regulert til lnf-område i dag, er det strenge restriksjoner på den.

- Skal arealet bli boligformål må det omreguleres, og det er ikke sikkert myndighetene har en positiv holdning til det i dag. Vi har ikke hensyntatt muligheten for utbygging i prisantydningen i dag. Vi er tydelige på at det vi selger er en landbrukseiendom, sier Benum, men påpeker at det kan endre seg.

- Med tid og stunder vet man aldri om det kan bli en holdningsendring på kommune- og fylkesnivå, der det kanskje på sikt vil være mulig med alternativ utnyttelse. Vi ser på naboteiger at det er bygd flere hus, sier Benum.

Boplikt

Det er bo- og driveplikt på eiendommen i Malvik.

- Det innebærer at en kjøper må bo der og drive gården. Det finnes flere eksempler i fylket der driveplikten oppfylles ved å leie ut jorda. En kjøper må sende konsesjonssøknad til kommunen om å få overta eiendommen. Det er en prosess etter at kjøper er funnet, sier Benum.

Han viser til at landbruksdepartementet i 2013 sendte ut et rundskriv, hvor fylker og kommuner ble bedt om å legge til rette for økt omsetning, og at det ikke legges avgjørende vekt på pris i konsesjonssøknader.

Konsesjonsloven har som formål å regulere og kontrollere omsetningen av fast eiendom, for å verne landbrukets produksjonsarealer og de eier- og bruksforhold som er mest gagnlige for samfunnet.

Jordbruksarealet består av tre teiger som ligger i kort avstand til boligen, og dagens eier har selv drevet det. Foto: PRIVATMEGLEREN