Det skriver selskapet i en børsmelding tirsdag ettermiddag.

- Selskapet må gjennomføre videre kutt som en følge av et vanskelig marked for oljeserviceindustrien. Selskapet har startet kostnadsreduksjoner i første kvartal, men på grunn av ytterligere forsinkelser i å lande kontrakter, og forventet lavere etterspørsel for EM data, har ledelsen i EMGS bestemt seg for å innføre ytterligere kostnasreduksjoner, skriver selskapet i børsmeldingen.

Totalt vil selskapet kutte 35 millioner dollar, eller 270 milioner kroner, sammenlinket med kostnadsnivået i 2014.

Kutter 20 prosent

EMGS har hovedkontor i Stiklestadveien i Trondheim, og selskapet er en spin-off fra Statoils forskningsmiljø på Rotvoll. Om lag 100 av selskapets 320 ansatte sitter i Trondheim. I børsmeldingen skriver selskapet at det nye spareprogrammet betyr at den globale bemanningen, inkludert konsulenter, skal kuttes med 20 prosent.

Selskapet har fire spesialskip, som ved hjelp av elektromagnetisk teknologi kan avdekke mulige olje- og gassforekomster under havbunnen.  Nå vil de kutte skipskapasiteten med ett skip.

EMGS har tidligere tapt store penger, og i 2008 og 2009 var selskapet nødt til å kvitte seg med mange ansatte i to omganger. Men i 2010 fikk selskapet den første av flere store kontrakter med internasjonale selskaper, og i 2011 fikk selskapet et overskudd på over 100 millioner kroner.

Varslet kutt i mai

I fjor hadde selskapet et overskudd på 33,2 millioner dollar før skatt (258 millioner kroner med dagens valutakurs), men i første kvartal i år hadde selskapet igjen et underskudd på 1,1 millioner dollar. Toppsjef Bjarte Bruheim sa etter kvartalsresultatet i mai at markedet er krevende, og at inntektene hadde vært lavere enn ventet. Selskapet varslet også kostnadskutt.

I fjor høst kjøpte de to milliardærene Kristian Siem og Fredrik W. Mohn seg opp i selskapet, og til sammen kontrollerer de til sammen rundt 21 prosent av aksjene gjennom sine respektive selskaper Siem Investments og Perestroika AS.