- Det var ikke drivegrunnlag lenger. Det ble for dyrt å drive butikk, sier Geir Berntsen, som er daglig leder og hovedeier i selskapet Ville Mer, som har stått for driften av kjøkkenutstyrsbutikken Traktøren på kjøpesenteret Sirkus Shopping.

Selskapet ble slått konkurs i Sør-Trøndelag tingrett tirsdag. Det var Skatt Midt-Norge som hadde begjært konkurs, på grunn av manglende innbetaling av 403 550 kroner i moms.

- Begynte bra

Butikken ble stengt lørdag 13. juni, etter at den hadde hatt salg på varene i noen uker, forteller Berntsen.

- Vi har solgt ned butikken, vi fant ut at det var eneste utvei. Det var høye husleiekostnader og for dårlig besøk. Med den kombinasjonen var det ikke grunnlag for å drive lenger, sier Berntsen.

Fire ansatte, inkludert Berntsen, mistet jobben da Traktøren stengte. Traktøren har vært på Sirkus Shopping siden senteret åpnet i oktober 2012.

- Det begynte veldig bra de første tre månedene, etter det har det ikke gått bra. Det er klart at med alle kjøpesentrene i Trondheim har kundene mye å velge i. Samtidig har Traktøren på Byhaven vokst siden starten i 2007, sier Berntsen.

I mai gikk kles- og interiørbutikkene Rom For Alle på Sirkus og Solsiden konkurs.

Skylder husleie

Advokat John Aksel Stav i Simonsen Vogt Wiig, som jobber sammen med bostyrer Terje Aas, forteller at de foreløpig ikke har oversikt over den samlede gjelden. Kravene fra kreditorene er ikke kommet inn ennå, og bostyrer har foreløpig ikke mottatt regnskapstallene for 2014 og 2015.

- Det er betydelig gjeld til utleier. Foreløpig kan se ut som om husleiegjelden er på rundt 700 000 kroner. Ansatte har naturlig nok ikke fått feriepenger for 2014 og 2015, men de har fått lønn ut mai. De mangler lønn for juni og i eventuell oppsigelsestid, sier Stav.

Han forteller at salget som var i butikken før den stengte, ifølge styreleder var i samråd med banken, som har pant i varelager, driftstilbehør og utestående fordringer.

- Alt som er presentert så langt er ryddig og det virker som det er orden i alt av papirer og dokumenter, sier Stav.

Ifølge det siste offentlige regnskapet for Ville Mer omsatte Traktøren på Sirkus Shopping for 5,3 millioner kroner i 2013, og underskuddet var på 1,15 millioner før skatt.

- Tøft i Trondheim

Senterleder Trine Foosnæs ved Sirkus Shopping forteller at hun regner med at lokalene etter Traktøren får ny leietaker, og at flere er interessert. Hun mener konkursen skyldes tøff konkurranse.

- Generelt er det veldig tøft i handelsbransjen i Trondheim. Det har blitt mer handelsareal og omsetningen må fordeles på flere butikker og kvadratmeter. Vi har ikke hatt en tilsvarende vekst i innbyggertallet som i handelsarealet, men det jevner seg sikkert ut etter hvert. Siden vi etablerte oss i 2012, er det lagt ut mye nytt handelsareal på Lade, Tiller og Orkanger. Det er kanskje de minste som har minst å tære på som merker det mest, sier Foosnæs.