– Vi ønsker å bygge vindkraft i Norge, men den forrige planen var ikke lønnsom, sier konserndirektør Jon Brandsar i Statkraft til adressa.no.

Det slo ned som en bombe da Statkraft i starten av juni avblåste alle planer om å bygge ut vindkraft i Norge, og dermed sparket bena under det største industriprosjektet på land i Trøndelag.

Blant dem som reagerte var næringsminister Monica Mæland (H). Selskapet er heleid av staten gjennom Nærings- og fiskeridepartementet, og Mæland er dermed generalforsamling i selskapet.

Skal ta de beste

Hun ba om en redegjørelse fra selskapet, og der kom det frem at det var vindkraftprosjektene på Snillfjord som at gjorde selskapet ikke ville bygge ut. Nå er selskapet med på en ny plan, der de skal plukke de beste prosjektene på begge sider av Trondheimsfjorden.

– Nå har vi fått med flere prosjekter, inkludert Sarepta sine. Det gjør at vi kan bygge ut samme antall megawatt, 1000 MW, på en lønnsom måte, sier Brandsar.

– Er det press fra eieren som gjør at dere snur?

– Det vil jeg ikke kommentere. Vi har vindkraft som en del av vår strategi, men det viste seg at det første prosjektet ikke var lønnsomt. Nå gjør vi et nytt forsøk, sier han.

Mindre i sør

I en pressemelding sendt ut onsdag kommer det frem at Statkraft, Statnett, Trønderenergi, NTE og Agder Energi vil utrede en ny plan for vindkraftutbygging på Trøndelagskysten. Mens man tidligere gikk inn for å bygge ut 600 (MW) vindkraft nord for Trondheimsfjorden og 400 MW på sørsiden, så endres det nå til inntil 750 MW i nord og minst 250 MW i sør.

Da vil man fortsatt innfri Statnetts krav om en utbygging på 1000 MW for at de skal bygge ut høyspentlinjer.

– Vi har i dialog med Statnett gjort noen endringer, og i sum er det slik at vi ser en mulighet for å gjøre det lønnsomt, sier Brandsar.

– Hvorfor tok dere ikke en slik runde før dere vraket planene i starten av juni?

– Fordi premissene var annerledes. Vi har jobbet med dette i tre år, og vi hadde en avtale med Statnett om å bygge ut 600 MW nord for Trondheimsfjorden og 400 MW sør for fjorden, sier Brandsar.

Sveitiske investorer

I likhet med konsernsjef Ståle Gjersvold i Trønderenergi understreker Brandsar at det er langt frem til en investeringsbeslutning. Partene har gitt seg selv tid ut september på å utrede en ny plan, og en endelig beslutning kan bli tatt på nyåret.

– Det er nå jobben starter. Vi har fått endret på premissene, så vi har et større univers å spille på. Nå må vi få knadd dette sammen på best mulig måte, slik at vi tilfredsstiller kravene som investorene har, sier han.

Den foreløpige planen er at Statkraft skal ha 50,1 prosent eierandel i det nye prosjektet, og samtidig ta ansvaret for å gjennomføre en eventuell utbygging,

Trønderenergi skal ha en eierandel på mellom fem og ti prosent eierandel. Et konsortium ledet av Credit Suisse Energy Infrastructure Partners vil være med på prosjektet, og planen er at de skal kjøpe ut NTE og Agder Energi.