Statoil har bestemt at kontorene i Stjørdal og Harstad skal slås sammen til én driftsenhet. Fire stillinger i ledelsen vil bli kuttet. Det er områdesjef i Midt-Norge, Morten Loktu, som tar over som sjef for den nye driftsenheten, Drift Nord.

Hovedkontoret for driftsenheten blir lokalisert i Harstad, og Loktu vil flytte kontoret sitt dit.

- Dette vil ikke svekke Stjørdal som kontorsted. Jeg kjenner det som foregår her i Midt-Norge godt, og kjenner området i nord mindre. Derfor tror jeg det er lurt av meg å bruke mer tid der, sier Loktu til adressa.no.

- Aktivitet som før

Til tross for endringene, hevder Statoil at aktiviteten ved både Stjørdals- og Harstad-kontoret vil bli som før.

- Statoil vil forsterke satsingen i Midt- og Nord-Norge ved å slå sammen aktivitetene i ett felles resultatområde, Drift Nord. Aktivitetene fra de ulike kontorstedene vil fortsette som før, og ledelsen vil være fordelt på de ulike lokasjonene. Norskehavet og Barentshavet er to av Statoils viktigste regioner, med betydelig aktivitet og med store attraktive uutforskede områder med langsiktig potensial. Ved å slå sammen kompetansemiljøene i begge regioner er målet å ta ut synergieffekter, kostnadsbesparelser og forsterke vårt utgangspunkt for videre satsing, skriver selskapet på hjemmesidene.

Ut over kuttene i lederstillingene har omorganiseringen ikke direkte sammenheng med Statoils beskjed om at bemanningen skal kuttes med opp mot 1500 ansatte.

Hvordan ansatte-kuttene blir fordelt blir annonsert på et senere tidspunkt, opplyser Statoil overfor adressa.no.

LES OGSÅ: Trøndelag rammes av Statoil-kutt

Berører Trondheim

Også Statoils virksomhet på Rotvoll i Trondheim blir berørt av endringene. Statoil vil også slå sammen dagens forskningsproduksjon med selskapets teknologienhet.

Mens sjefen for forskningsproduksjonen i selskapet til nå har hatt hovedkontor i Trondheim, blir dette nå til et delt kontor mellom Trondheim og Stavanger.

- Sammenslåing av dagens TPD TEX og TPD RDI i en nye Forsknings- og teknologienhet (TPD R&T) som vil integrere komplett teknologiutvikling og -implementering i Statoil og levere teknisk ekspertise og rådgivning innen utvalgte områder. I tillegg blir prosjektutviklingsprosessen forenklet. Dagens PRO-organisasjon slås sammen med feltutvikling i UPN/UPI og MMP og  får navnet Project Development  (PRD) og får fullt ansvar for leveranse av den samlede prosjektutviklingen fra DG1 til DG4, skriver Statoil i nyhetsmeldingen.

- Uansvarlig

Fylkespolitikerne i Nord- og Sør-Trøndelag fikk før nyhetsmeldingen ble offentliggjort informasjon om proseessen. Fylkesordfører i Sør-Trøndelag, Tore O. Sandvik (Ap), kaller endringen uansvarlig.

- Det er uansvarlig, oppsiktsvekkende og lite fremtidsrettet av Statoil å svekke den strategiske tilstedeværelsen fra det mest modne sokkelområdet og den regionen man rekrutterer og høste mest kompetanse og teknologi fra, sier Sandvik i en kommentar til adressa.no.

Fylkesrådleder i Nord-Trøndelag fylkeskommune, Anne Marit Mevassvik (Ap) er også bekymret for organisasjonsendringene. Hun etterlyser mer informasjon fra både selskapet og regjeringen på hvordan dette vil slå ut.

- Innholdet i nyhetsmeldingen tyder på at man ikke styrker tilstedeværelsen i Midt-Norge. Foreløpig er det uklart akkurat hva som blir konsekvensen av endringen, men vi er bekymret for hva som vil skje. Og ikke minst hva som vil skje i neste omgang. Vi må få klarhet i hva dette egentlig betyr, sier Mevassvik.

Kutter kostnader

Konsernsjef Eldar Sætre uttaler i nyhetsmeldingen at det er reduksjoner av kostnader som er driveren for endringen.

- Vi må fortsette arbeidet for å øke effektiviteten og redusere kostnader. Vårt mål er å bli en mer kostnadseffektiv organisasjon som er godt forberedt til å møte framtiden. Endringen vil støtte denne ambisjonen gjennom å redusere kompleksitet i organisasjonen, klargjøre roller, utnytte ressursene bedre, samt styrke linjeansvaret.  Det er en forutsetning at vi skal fortsette å levere sikker og effektiv drift, inkludert støtte av høy kvalitet til våre operasjoner, sier Sætre i nyhetsmeldingen.

Trer i kraft i år

Statoil skal nå bruke sommeren og høsten på å konkretisere endringene i organisasjonen og bli enige om detaljene. Etter planen skal endringene tre i kraft ved utgangen av året.

- Å være effektiv i dag handler om å vinne konkurransen og skape grunnlag for vekst slik at vi kan gjøre spennende ting i framtiden. Dette dreier seg om endring av arbeidsprosessene våre, styrking av det kommersielle aspektet i kulturen vår, og full iverksetting av STEP, sier Anders Opedal, konserndirektør for drift (COO) i nyhetsmeldingen.

Morten Loktu, som i dag er Statoils områdedirektør for Midt-Norge, tar over som direktør for Drift Nord. Den nye driftsenheten består av driftsenhetene i både Stjørdal og Harstad. I løpet av året kommer Loktu til å flytte sitt kontor fra Stjørdal til Harstad. Foto: Vegard Eggen
Fylkesrådsleder Anne Marit Mevassvik (Ap) er bekymret for at endringene i Statoil vil bety en svekkelse for tilstedeværelsen i Trøndelag. Foto: Kristian Helgesen