Torsdag gjorde Statoil det klart at kontorene i Harstad og Stjørdal skal slås sammen, og at sjefen blir sittende i Harstad.

Det betyr at alle oljefeltene utenfor Trøndelag og videre nordover vil ledes fra Harstad, gjennom den nyopprettede driftsenheten Drift Nord.

- Ikke bra

Ordfører i Stjørdal, Ivar Vigdenes (Sp), synes ikke omorganiseringen er til det bedre.

- Dette er ikke bra. Jeg vil be om et møte med statsråden på vegne av både meg, Anne Marit Mevassvik, Tore O. Sandvik og Rita Ottervik, sier Vigdenes til adressa.no.

Sammen har politikerne utformet et brev til konsernsjef Eldar Sætre i Statoil hvor de uttrykker «misnøye og skepsis til disse strukturendringene, og at de gjennomføres uten noen prosess med regionen.»

Vigdenes sier at han skal i et møte med Statoil-ledelsen i Stjørdal på mandag, og at sammenslåingen vil bli tema.

- Jeg mener det er soleklart at ledelsen for det mest modne området på norsk sokkel og spydspissen for videreutvikling burde være på Tangen i Stjørdal. Jeg skjønner ikke helt hvilket forretningsmessig begrunnelse som ligger i en slik beslutning. Dette er uheldig med tanke på de 900 ansatte som er her i Stjørdal. Det er her det skjer, sier Vigdenes.

- Uansvarlig

I tillegg til at Harstad blir hovedkontor for den nyopprettede driftsorganisasjonen, som vil ha ansvaret for driftingen av alle Statoils oljefelt i Norskehavet og Barentshavet, blir også forskningsproduksjonen på Rotvoll i Trondheim slått sammen med teknologienheten i Stavanger.

Sjefen for den nye enheten skal ha kontor både i Trondheim og Stavanger. Fylkespolitikerne i både Nord- og Sør-Trøndelag reagerer negativt på begge nyhetene.

- Det er uansvarlig, oppsiktsvekkende og lite fremtidsrettet av Statoil å svekke den strategiske tilstedeværelsen fra det mest modne sokkelområdet og den regionen man rekrutterer og høste mest kompetanse og teknologi fra, sier fylkesordfører Tore O. Sandvik (Ap) i en kommentar til adressa.no.

- Innholdet i omorganiseringen tyder på at man ikke styrker tilstedeværelsen i Midt-Norge. Foreløpig er det uklart akkurat hva som blir konsekvensen av endringen, men vi er bekymret for hva som vil skje. Også hvordan dette påvirker det som vil skje i neste omgang, sier fylkesrådsleder Anne Marit Mevassvik (Ap) til adressa.no.

Skal nedbemanne

Samtidig som Statoil omorganiserer, har oljeselskapet også varslet at de skal kutte oppimot 1500 ansatte.

Hvordan kuttene blir fordelt på de forskjellige kontorene er foreløpig ikke avgjort.

Endringene i organiseringen av Statoil vil tre i kraft i løpet av året, mens kuttene er planlagt gjennomført i løpet av neste år.

Morten Loktu, som i dag er Statoils områdedirektør for Midt-Norge, tar over som direktør for Drift Nord. Den nye driftsenheten består av driftsenhetene i både Stjørdal og Harstad. I løpet av året kommer Loktu til å flytte sitt kontor fra Stjørdal til Harstad. Foto: Vegard Eggen
Fylkesrådsleder Anne Marit Mevassvik (Ap) er bekymret for at endringene i Statoil vil bety en svekkelse for tilstedeværelsen i Trøndelag. Foto: Kristian Helgesen