Bostyrer Stein Knut Tonning i Arntzen de Besche Advokatfirma har anmeldt styreleder og medeier av Malvik-firmaet Modulhus Norge, Harald Loe-Olsen, til Sør-Trøndelag politidistrikt for å ikke ha satt av 1 767 000 kroner på skattetrekkskonto.

- Forholdet er alvorlig og det er et veldig høyt beløp, som skulle vært innbetalt til staten, sier Tonning.

Lederen for Værnesregionen skatteoppkreverkontor, Jan Erik Slind, sier de venter med å anmelde det manglende skattetrekket.

- Vi kunne anmeldt det allerede nå, på bakgrunn av det vi vet. Men vi avventer for å få med alt i en anmeldelse. Dette er et av de største beløpene jeg har sett av manglende skattetrekk, sier Slind, og viser til at lovbruddet kan gi fengselsstraff.

Krav på 31,7 mill.

I april i år ble det åpnet konkurs i Modulhus Norge og 45 ansatte er sagt opp av bostyrer. De kommer hovedsakelig fra Polen. I følge den midlertidige innberetningen fra bostyrer er det for tidlig å fastslå hvor store lønnskravene i boet er.

86 kreditorer har meldt inn krav på vel 31,7 millioner kroner til boet. I tillegg kommer kravene fra ansatte.

Kjøperne av tre boliger i Trondheim har de høyeste kravene på fordringslista.

- Betydelig tap

Ifølge den midlertidige innberetningen er det for tidlig å konkludere om det er ytterligere kritikkverdige eller straffbare forhold ut over manglende skattetrekk.

«Bostyrer vil imidlertid bemerke at det er mange kreditorer som har blitt påført et betydelig økonomisk tap.»

I den videre bobehandlingen vil bostyret derfor se spesielt på blant annet om det foreligger omstøtelige transaksjoner, om noen av kreditorene er forfordelt og om det har vært drift for kreditors regning.

Mangler ved boliger

Modulhus Norge drev eiendoms- og prosjektutvikling, og eide på konkurstidspunktet to boliger i Meieriveien 7 i Størdal og fire under oppføring i Sigurd Slembes vei 13 på Tyholt i Trondheim. Boligene i Stjørdal er ferdigstilt og til salgs.

De fire boligene i Trondheim, som ikke var ferdigstilt på konkurstidspunktet, var det inngått kjøpekontrakter for mellom kjøperne og Modulhus Norge. Hegra Sparebank har pant i disse, og bostyrer har derfor opphevet konkursbeslaget og overført dem til banken.

Da Modulhus Norge meldte oppbud i april, skrev selskapet i oppbudsbegjæringen at kjøperne i Sigurd Slembes vei har meldt krav på grunn av mangler ved fellesareal og seksjoner.

Nok en konkurs

Det er også åpnet konkurs i selskapet Norsk Byggleasing, som også er eid og ledet av Harald Loe-Olsen. Ifølge Tonning drev selskapet med utleie av boliger til arbeiderne i Modulhus Norge. Her er kravene fra kreditorene på vel 3,4 millioner.

Det har ikke lyktes adressa.no å komme i kontakt med Harald Loe-Olsen.