Helt fram til Statkraft-styret satte ned foten 3. juni i år, planla selskapet å bygge ut to vindparker i Snillfjord og utvide den eksisterende vindparken på Hitra.

Nå kan det ene prosjektet i Snillfjord ryke. Statkraft, Agder Energi, NTE, Trønderenergi og Credit Suisse ble onsdag enige om å redusere utbyggingen sør for Trondheimsfjorden fra 400 til 250 Megawatt (MW). Samtidig skal utbyggingen nord for fjorden økes fra 600 til 750 MW.

Tjener 20-30 prosent mer på Fosen

Årsaken er at vindforholdene nord for fjorden er langt bedre enn i sør. Det gir høyere inntekter per krone. Ifølge Statkrafts målinger blåser det 8,6 sekundmeter i gjennomsnitt på Storheia i Åfjord. I Snillfjord er årsmiddelvinden i 80 meters høyde rundt 7,5 sekundmeter.

Forskjellen gir store utslag. NVE har beregnet at en økning i vindhastigheten på ti prosent, øker kraftproduksjonen med 15-20 prosent. Det innebærer at inntektene per investert krone på Fosen-prosjektene vil være 20-30 prosent høyere enn i Snillfjord.

Etter det Adressa.no har grunn til å tro, er det vindparken på Remmafjellet i Snillfjord som ligger mest utsatt til. Parken er bare halvparten så stor som Geitfjellet lenger sør, og vindforholdene er dårligere enn på Hitra.

Kan få ti millioner i året

Snillfjord-ordfører Anders Johan Krokstad (Sp) er likevel fornøyd etter at Statkraft bråsnudde.

–Avtalen som ble lagt fram onsdag, gir en ny mulighet for vindkraft i Snillfjord. Jeg er veldig glad for at Statkraft nå er tilbake på banen. Det gir oss et nytt håp, sier han.

Gitt at det blir tatt en investeringsbeslutning i første kvartal 2016, har Statkraft sagt seg villig til å dekke 50,1 prosent av utbyggingskostnadene.

–Det ligger an til å bli en noe mindre utbygging i Snillfjord enn det som lå i de opprinnelige planene. Vi hadde gjerne sett at Statnett opprettholdt minstekravet om 400 megawatt sør for fjorden, men vi må samtidig ta inn over oss de vurderingene som utbyggerne gjør med hensyn til økonomi og lønnsomhet i prosjektene.

Mindre utbygging betyr også lavere skatteinntekt for kommunen, men Krokstad regner likevel med skatteinntekter på over ti millioner kroner i året.

Mindre inngrep

Også Hitra-ordfører Ole L. Haugen (Ap) er fornøyd. Haugen sier han ikke har noen forutsetninger for å vurdere om det er mer lønnsomt å utvide vindparken på Hitra enn å bygge nytt i Snillfjord, men understreker at det blåser mer på Hitra. Enkelte veier og annen infrastruktur kan dessuten gjenbrukes.

–I tillegg er det et område som tidligere er tatt i bruk, og lettere å gå inn i, sier han.

Vindparken på Hitra har i dag en installert effekt på 55 MW. Blir den utvidet, vil effekten tredobles. Det krever en ny, kostbar overføringslinje inn til Snillfjord, men den må komme uansett, mener Haugen.

–Tidligere var det en utfordring, men nå har det løst seg, sier Haugen.

Anders Johan Krokstad er ordfører i Snillfjord. Foto: Senterpartiet