Se den siste utviklingen i Hellas nederst i saken!

Euroen er svekket, og børsene i Europa faller bratt mandag morgen, på det som omtales som en skjebnedag for gresk økonomi.

Det er innført strenge økonomiske restriksjoner i det kriserammede landet. Blant annet er minibankuttak begrenset til 60 euro – rundt 520 kroner – per person mandag.

Stenger børsen

Kunngjøring om å stenge børsen kom etter at myndighetene beordret stenging av greske banker fram til 6. juli, dagen etter den varslede folkeavstemningen om kreditorenes forslag til redningspakke.

  • Børsene i Europa faller - følg utviklingen direkte nederst i saken!

I Frankfurt sendte investorene DAX-indeksen ned 3,3 prosent, og i Paris var CAC 40-indeksen ned 4,7 prosent i løpet av de første minuttene, ifølge Marketwatch.

Oslo Børs faller

Hovedindeksen på Oslo Børs er ned nesten 2 prosent mandag formiddag.

Like etter åpning var hovedindeksen nede i 624,20, ned 2,60 prosent. Etter én time hadde børsen korrigert seg til 631,05, ned 1,80 prosent.

Blant de mest omsatte er det bare Seadrill som har en oppløftende børsåpning på uka. Seadrill er foreløpig opp 0,85 prosent til 82,70. Statoil er mest omsatt og er foreløpig ned 1,45 prosent. Yara, Marine Harvest, DNB og Norsk Hydro er alle ned rundt 2 prosent mandag formiddag.

Oljeprisen går ned

Oljeprisene går svakt ned. Nordsjøolje omsettes til 62,18 dollar fatet, noe som er en nedgang på 0,64 prosent. WTI-oljen er ned 1,76 prosent til 58,58.

FTSE 100-indeksen i London var ned 2,2 prosent, og den felleseuropeiske FTSEurofirst 300-indeksen falt om lag 3 prosent, melder nyhetsbyrået Reuters.

I Portugal sendte investorene PSI 20-indeksen ned 5 prosent, mens den danske C20-indeksen ifølge nyhetsbyrået Ritzau falt 3,3 prosent. Børsen i Aten holder stengt fram til 7. juli.