Børsene i Europa falt bratt i morgentimene mandag, på det som omtales som en skjebnedag for gresk økonomi.

Like etter åpning var hovedindeksen ved Oslo Børs ned 2,6 prosent, men den korrigerte seg til ned 1,8 prosent etter en time.

Sjeføkonom Frank Jullum i Danske Bank Markets tror ikke det vil komme yttreligere fall gjennom uka.

Jullum: - Varslet krise

- Det største skrallet kom nok i dag tidlig, i løpet av den første halvtimen. Jeg tror risikoappetitten i markedet vil komme tilbake, sier Jullum, som legger til:

- Den greske krisen er den mest varslede krisen i moderne tid. Virkemiddelapparatet er i beredskap. Ved finanskrisen i 2008 var dette nytt territorium, og slik var det også under gjeldskrisen i Europa i 2011. Lånefasilitetene er allerede på plass, og vi vil ikke trenge avstemninger i de ulike landene som det skal tilbys lån til Hellas.

  • Følg utviklingen i Hellas nederst i saken!

Det var fredag kveld at de greske forhandlerne forlot et møte med den såkalte troikaen, som er EU, Den europeiske sentralbanken (ESB) og Det internasjonale pengefondet (IMF) i Brussel.

- Kan bli «ja» i avstemning

Partene kom ikke til enighet om vilkårene for at Hellas skal få utbetalt de 15,3 milliarder euro som er nødvendig for å betjene lånet landet har hos IMF. Dette lånet forfaller i morgen, tirsdag.

Natt til lørdag kunngjorde Hellas' statsminister Aleksis Tsipras at det skal holdes en folkeavstemning søndag 5. juli om det siste avtaleforslaget fra kreditorene.

- Den greske regjeringa sender forslaget til folkeavstemning, og det nok for å slippe ansvaret. Dette er jo et parti som har gått til valg på å få EU-gjelden slettet. Sånn sett er folkeavstemningen en måte å bevare makta på, tror Jullum.

- Det kan fort bli et «ja» i en slik folkeavstemning, det er flere meningsmålinger som tyder på det. Men usikkerheten har økt, legger han til.

«Jeg føler meg sveket»

Greske banker holder stengt i seks virkedager. De siste meldingene fra Aten sier at offentlig transport vil være gratis til bankene får åpnet igjen, ifølge NTB. Børsen i Aten holdt stengt mandag og åpner ikke igjen før 7. juli.

Bakgrunnen for at bankene holder stengt er at Den europeiske sentralbanken, etter bruddet i forhandlingene, fryser kriselånene til greske banker. Disse lånene er på til sammen 89 milliarder euro.

EU-kommisjonens president Jean-Claude Juncker holdt mandag ettermiddag pressekonferanse i Brussel. Der kom han ikke med nye forhandlingsutspill, men kritiserte heller grekernes opptreden.

- Jeg føler meg sveket. Både i forhold til min egen innsats og innsatsen til mange andre, sa Juncker, som også understreket at døren for forhandlinger fortsatt står åpen.