Nå er altså stedsnavnet Hell fjernet fra firmanavnet, etter om lag 45 år.

Det var 1. mars at Toyota-forhandlerne Toyota Hell Bil AS med fem avdelinger i Trøndelag og Toyota Horten Tønsberg med to avdelinger i Vestfold ble solgt til Bilia Personbil AS. Da hadde selskapet i om lag ti år vært eid av LTN Trøndelag, et investeringsselskap hvor Geirr Emil Carlsen var største eier.

Hell Bil ble etablert av Kjell Adserø, og i de første årene ble firmaet kalt Hell Bilservice. På 60-tallet jobbet han ved Grendahl Auto i Trondheim, men sluttet for å drive bensinstasjon på Hell i Stjørdal, samtidig som han fraktet Braathen-crew mellom Trondheim og Værnes. Etter hvert begynte han å forhandle bruktbiler. Og på begynnelsen av 70-tallet fikk han agenturet for Toyota.

Solgte til Bauda

Adserø etablerte hovedkontoret for Toyota på Lade, der virksomheten raskt ekspanderte. I 1999 solgte han selskapet til Toyota-importøren Bauda, som igjen solgte til LTN i 2006.

Toyota Hell Bil har utsalgssteder på Lade i Trondheim, Orkanger, Oppdal, Stjørdal og Levanger. I tillegg forhandler selskapet også merket Lexus på Lade.

Svenskeide Bilia er en av Nordens største bilforhandlerkjeder og forhandler blant annet BMW, Ford og Volvo. Selskapet hadde fra før ingen utsalgssteder i Midt-Norge.

Et anerkjent bilkonsern

– Vi synes det er gledelig å komme inn i et stort og anerkjent bilkonsern, som i tillegg til sine nåværende tre bilmerker ønsker å satse hardt på Toyota og Lexus, skriver administrerende direktør Even Karlsen i Toyota Bilia i et brev som nå sendes ut til kundene.

For den daglige driften av den enkelte avdeling blir det ingen forandringer. Besøksadresser, bilutstillinger, nye og brukte biler samt verksteder blir ikke endret. Ingen personer skal ifølge Karlsen bli oppsagt som følge av sammenslåingen.

–Som kunde vil du ikke merke noen forskjell, men vi synes det er fint å informere deg likevel, skriver han i brevet.

Blir ett selskap

Det eneste som endres er selskapsstrukturen, og med virkning fra 1. juli fusjoneres altså Toyota Hell Bil AS og Toyota Horten Tønsberg AS til ett selskap og skifter navn til Toyota Bilia AS.

Det skjer stadig endringer i bilbransjen. For et par år siden etablerte Sullandgruppen seg i Trondheim. De overtok agenturet for BMW fra Strandveien Auto, og har nettopp åpnet et nytt bilbygg på Rosten, sammen med Opel-forhandleren Maskinagentur AS.

Hos flere bilforhandlere er importørene kommet inn på eiersiden.