Det offentliggjorde NTNU i en pressemelding mandag.

Selskapet eies av NTNU sammen med Helse Midt-Norge og Nord-Trøndelag Fylkeskommune. På en generalforsamling 25. juni vedtok eierne en styrt avvikling av selskapet.

Fire mister jobben

Prodekan for utdanning ved Det medisinske fakultet NTNU, Hilde Grimstad, er nestleder i selskapet. Hun opplyser til Adressa.no at fire ansatte rammes av avviklingen.

– Når selskapet blir avviklet vil de i utgangspunktet miste arbeidsplassen sin, men vi i er i ferd med å se på om noe av det Lifandis har holdt på med kan overføres til NTNU, og om man eventuelt må engasjere noen av de ansatte, sier Grimstad.

Hun understreker at dette ikke er avklart, og at det ikke er snakk om noen virksomhetsoverdragelse.

Ifølge pressemeldingen var selskapets ledelse og ansatte forberedt på avviklingen.

«HUNT går som planlagt»

Lifandis AS ble stiftet i 2007 for å tilgjengeliggjøre data og prøver fra HUNT Forskningssenter for andre aktører, blant annet farmasøytisk og diagnostisk industri.

Forskningssenteret, som er lokalisert på Levanger, forvalter materialet fra den store Helseundersøkelsen i Nord-Trøndelag (HUNT). Hittil har om lag 120.000 personer, fordelt på tre runder, gitt tillatelse til at anonymiserte opplysninger og materiale kan brukes til forskning og utvikling.

Grimstad understreker at avviklingen av Lifandis AS ikke vil få noen konsekvenser for opplysninger og innsamlet biologisk materiale.

– HUNT går som planlagt, det har vi passet på hele tiden. Lifandis som selskap har hatt en avtale om å basere selskapet på materialet, men det er NTNU som har eierskapet. Informasjon og materiale oppbevares ved HUNT Forskningssenter, som er en del av Det medisinske fakultet ved NTNU, opplyser Grimstad.

NTNU melder at den fjerde runden av HUNT planlegges med oppstart i 2017.

Utreder nasjonal løsning

Ifølge pressemeldingen jobber NTNU videre med en nasjonal løsning for et biobankselskap som kan videreføre tanken bak Lifandis AS. Selskapet har vært i dialog med internasjonale aktører for at innsamlet materiale også skal kunne gjøres tilgjengelig for industri med større kraft og mer penger enn universitetene.

– Målet er å komme befolkningen til gode i form av å forebygge eller oppdage sykdommer. For eksempel utvikler noen av de som har deltatt i helseundersøkelsen kreft. Da kan man gå tilbake til de gamle blodprøvene og se om det finnes markører som tyder på sykdommen, sier Grimstad.

Hun forteller Lifandis AS har jobbet mot et krevende marked.

– Et slikt selskap krever mye tid, kompetanse og stor innsats. Lifandis kunne sannsynligvis trengt mer tid og kapital for å få etablert seg i markedet, sier Grimstad.

Prodekan for utdanning ved Det medisinske fakultet NTNU, Hilde Grimstad, opplyser at fire ansatte mister jobben når Lifandis AS avvikles. Foto: Geir Mogen/NTNU