Den norsk-greske legen kom fra Hellas til Trondheim søndag kveld. Fredag kveld var han på en taverna med venner.

- Vi fulgte spent med på forhandlingene i Brussel. Da statsminister Alexis Tsipras på TV gjorde det klart at han ikke kunne akseptere tilbudet og utlyste en folkeavstemning, ble de fleste av oss veldig glade. Vi klappet og sang frihetssanger, forteller han.

Det var fredag kveld. Men dagen etter ble det klart at kreditorene - EU, det internasjonale pengefondet (IMF) og den europeiske sentralbanken (ESB) - ikke ville gi Hellas den utsettelsen landet ba om. Lånet på 14 milliarder kroner forfaller i dag.

Fallitterklæring

- Dermed ble stemningen mer nervøs, sier Røe. Han er meget kritisk til EU og IMF. - I realiteten hadde Hellas fått et ultimatum. Her er det snakk om et helt folks fremtid. Det var snakk om å få en utsettelse på en uke for å få folkets mening. At den ikke ble innvilget, tror jeg var et sjokk både for statsministeren, partiet og grekere flest. Mange mener at kreditorene med den avgjørelsen lar landet gå under. Jeg mener også at det er fallitt for den europeiske unionen. Hvor er solidariteten når man ikke lar de demokratiske prosessene gå sin gang?

- Samtidig har jo Hellas mottatt enorme summer i lån og hjelp allerede?

Tsipras tetter hullet

- De pengene er brukt til å redde euroen og de greske bankene. Hellas har hatt korrupte regimer i mange år, og det er begått store feil. Lånene har fordunstet i et mørkt hull. Alexis Tsipras er den første statsminister som forsøker å gjøre noe med korrupsjonen og tette det mørke hullet.

- Hva mener du er den beste løsningen i dagens situasjon?

- Nå skjer tingene veldig fort. Det går rykter om at det kanskje ikke blir noe av folkeavstemningen etter at EU-kommisjonens president Jean-Claude Juncker nå har kommet med et nytt tilbud. Jeg tror nok EU er oppsatt på å unngå en folkeavstemning, sier Røe.

Les også:

Ingen «u-sving»

Ifølge NTB oppfordrer Juncker nå Tsipras til å be velgerne si ja i folkeavstemningen. Om grekerne stiller seg positive, kan det bli kalt inn til et nytt eurogruppemøte og nye forhandlinger. Statsminister Tsipras snakket tirsdag på telefon med både Juncker og sjefen for Den europeiske sentralbanken, Mario Draghi. Men noen u-sving fra grekerne er ikke sannsynlig, sier en gresk regjeringskilde til avisen Financial Times. I stedet sier greske kilder til Reuters at det er egne «initiativer» på vei fra Aten.

- De fleste i Hellas ønsker nok å fortsette med euroen, ikke gå over til drakmer, sier Røe.

- Bruk feriepenger i Hellas!

- Problemet er at kreditorene krever at Hellas fortsetter nedskjæringspolitikken. Men det er feil medisin. Alle piler peker nedover - med mer arbeidsledighet og mer fattigdom. En hel generasjon blir rammet. Selvmordsraten er sterkt økende, folk mangler medisiner og får ikke helsehjelp, sier Røe.

Hans far, NTNU-professor Bjørn Røe, oppfordret i forrige uke nordmenn til å bruke feriepengene sine i Hellas.

- Det er en god ting. Hellas går rundt. Og utlendinger vil ikke ha problemer med å få ut penger eller betale med kort, mener sønnen.

Les også:

Som lege merker han folks mangel på helsehjelp. -Jeg jobber ikke for noen organisasjon. Men når jeg er i Hellas, er det mange som spør meg om råd eller medisinsk hjelp på privat basis. Da bidrar jeg selvsagt, sier Oluf Dimitri Røe.