Til tross for et kriserammet Hellas på konkursens rand, var de to venninnene Guri Flægstad og Randi Lein fra Trondheim ved godt humør da adressa.no møtte dem på Værnes tirsdag kveld.

- Man må ta noen sjanser i livet, fleiper de to mens de tar seg en matbit før flyet går til Korfu i Hellas.

- Vi har tatt ut ekstra mye euro før turen. Vi håper at de ikke skifter til Drakmer nå, da, sier Flægstad.

- Ja, for vi har Drakmer også. Men de ble liggende hjemme, legger Lein til.

Stengte banker

Tirsdag ble det klart at Hellas ikke kommer til å betale avdraget på 1,6 milliarder euro på lånet landet har til Det internasjonale pengefondet, IMF. I forrige uke var landet i harde forhandlinger med IMF og EU om å forlenge kriselånene. Dette klarte ikke partene å bli enige om.

I frykt for at grekerne skal springe til banken å ta ut alle sparepengene sine, er det besluttet at alle greske banker skal holde stengt i seks dager fra og med mandag. Samtidig er det innført maksgrenser for uttak fra minibank. Dette gjelder imidlertid bare greske borgere.

Likevel har det vært bekymring for at minibanker kan gå tomme, og at det kan bli vanskelig å få tak i kontanter også for turister. Flægstad og Lein har imidlertid tatt høyde for dette.

- Vi har fulgt med på nyhetene og er oppdaterte på situasjonen. Det blir mye verre om de ikke betaler lånet som forfaller 20. juli. Men vi skal bare være der litt over en uke, så det slipper vi å tenke på. Likevel har jeg sett på Facebook at minibanker har gått tomme på Rhodos og Kreta. Men jeg tror vi skal klare oss, sier Flægstad.

De to ser også muligheter med situasjonen slik den er nå.

- Kanskje er det også en mulighet for å gjøre noen kupp. Vi har hørt at de er glade i å prute der nede, så kanskje vi kan få noe billigere ved å prute litt og bruke kontanter, sier Lein.

Vil støtte grekerne

De to forteller at de aldri har vært i tvil om at de skulle reise.

- Jeg tror grekerne trenger pengene som turistene tilfører landet. Så de vil nok gjøre det de kan for at de som reiser dit skal ha det bra. Vi har vært der før, og nå trenger de oss virkelig. Og ser du på været som har vært her, er det enda større grunn til å reise nedover, sier Lein med et smil.

- Hva er det verste som kan skje?

- Det må være at innbyggerne begynner å hamstre mat. Det håper vi ikke skjer. Vi satser på at det skal gå bra, sier Flægstad.

- Ikke så ille som de sier

Med samme fly reiser også Per Storvik og Solfrid Skogmo sammen med barna Ole-Einar Neraas (11) og Ingebjørg Neraas (14). Familien fra Brønnøy i Nordland har også tatt ut ekstra godt med euro, og mener situasjonen skal være håndterbar.

- De siste dagene har vi lest at situasjonen egentlig ikke er så ille som den har vært fremstilt tidligere. Vi ser jo at de store charterselskapene ikke fraråder folk å reise. Vi tror heller ikke grekerne er late, slik de fremstilles noen ganger. Tar man noen forholdsregler, tror jeg ikke det blir noen store problemer, sier Per Storvik.

I likhet med venninnene fra Trondheim flykter familien fra dårlig vær i Norge, til badeferie på ferieøya Korfu.

- Vi har betalt både reise og leilighet på forhånd, så oppholdet skal i hvert fall være sikret på den måten. Vi er vel ikke veldig bekymret. Vi synes også litt synd på grekerne. Vi ser på dette som å støtte dem, sier Solfrid Skogmo.

- Enten går det bra, ellers er vi vel veldig tåpelige, legger hun til og ler.

- Passet godt å dra nå

Tirsdag kveld hadde også Hans Petter Reitan fra Oppdal møtt opp på Værnes for å fly ned til Korfu. Der skal han møte slektninger som allerede har vært på øya noen dager. Han har så langt ikke mottatt avskrekkende Hellas-rapporter fra slekta.

- De sier at jeg bør ta med litt ekstra penger, ellers er alt bra. Situasjonen er nok ikke så ille som den kan oppfattes, sier Reitan.

Heller ikke han har vært inne på tanken om å avbryte ferien. Tvert imot synes han timingen er god.

- Når det ble så dårlig vær i Norge passet det jo veldig bra at jeg skal dra nedover nå, sier Reitan.

Per Storvik (t.v.) Solfrid Skogmo (i midten) Ole-Einar Neraas (11) og Ingebjørg Neraas (14) satte seg tirsdag på flyet til Korfu. De har bestemt seg for at krisen i Hellas ikke skal få ødelegge ferien. Foto: VEGARD EGGEN
Hans Petter Reitan fra Oppdal mener det passer godt å reise til Hellas nå, det trønderske været tatt i betraktning. Foto: VEGARD EGGEN
Selv om bankene er stengte, er solen oppe på Korfu. Dette er værvarslet på den greske øya for de neste dagene. Foto: Skjermdump fra yr.no