Det norske i Trondheim er langt fra fornøyd etter at Olje- og energidepartementet torsdag fastsatte trøndernes eierandel i Johan Sverdrup-feltet til 11,57 prosent. Avgjørelsen kom etter at Det norske i vinter nektet å undertegne på en unitiseringsavtale som ga en eierandel på 11,89 prosent.

Nå vurderer selskapet å klage på avgjørelsen.

–Det er gitt en tidsfrist på tre uker fra departementet for en eventuell innsigelse eller klage. Det er fra departementets side gjort klart at en er nødt til å gå veien om en formell klage avgjort av kongen i statsråd før det eventuelt er aktuelt å ta rettslige skritt, sier kommunikasjonsdirektør Rolf Jarle Brøske i Det norske til Adressa.no.

LES OGSÅ: Det norske får mindre av Sverdrup

Kniven på strupen

Departementet har samtidig gjort det klart at de fem medeierne i Sverdrup-feltet må ha undertegnet en såkalt unitiseringsavtale innen 15. august. Hvis ikke, vil departementet selv fastsette unitiseringsavtalen for Sverdrup for å unngå at utbyggingen forsinkes.

Til tross for den korte fristen, føler Det norske at de har en reell klagemulighet.

– Vi er nødt til å bruke litt tid for å undersøke hva som ligger i dette, og hvilke muligheter vi har, men vi oppfatter at de fristene som er satt er reelle. Vi bor i en rettsstat - da må man regne med at man skal ha en reell klageadgang på et forvaltningsvedtak som er fattet, sier Brøske.

Taper fire mrd

Johan Sverdrup-feltet er blant de fem største oljefunnene på norsk sokkel gjennom tidene. Statoil har beregnet at feltet vil skape verdier for 1350 milliarder kroner i løpet av produksjonstida på 50 år.

Det norskes skjerv av denne verdiskapningen ville vært 160 milliarder kroner dersom eierandelen på 11,89 prosent hadde blitt stående.

Dersom eierandelen synker til 11,57 prosent, slik departementet har fastslått, synker Det norskes andel av verdiskapningen til 156 milliarder.

Det har vesentlig betydning for aksjekursen. Analytiker Teodor Sveen Nilsen i Swedbank mener vedtaket reduserer børsverdien til Det norske med 2,5 prosent, tilsvarende 360 millioner kroner. Kollega Kjetil Bakken i Carnegie anslår verdifallet til drøyt 300 millioner.

– Et av elementene vi vil bruke tid på, er hva dette har av betydning rent økonomisk for oss. Vi har argumentert sterkt langs en prinsipiell linje, der det sentrale poenget for oss er at verdi må tillegges større vekt enn volum når eierandelene skal fastsettes, sier Brøske i Det norske.

Børsfall

Aksjekursen i Det norske var 4,4 prosent ned ved Oslo Børs torsdag formiddag. Det tilsvarer et verdifall på en halv milliard kroner for det trønderske oljeselskapet.

Også statlige Petoro får nedjustert sin eierandel i vedtaket fra Olje- og energidepartementet. "Vinnerne" i spillet om Johan Sverdrup er danske Maersk og svenske Lundin, som har fått oppjustert sin eierandel med henholdsvis 0,32 og 0,48 prosentpoeng.

Sverdrup-feltet består av fire lisenser med ulik eierfordeling. Det norske har en eierandel på 20 prosent i den mest oljerike delen av feltet, der oljen er klart billigst å hente opp.