Trøndersk oljemakt står på hver sin side i striden om milliardverdier på Johans Sverdrup-feltet.

Det hevder i hvert fall Det norske, med hovedkontor i Trondheim.

Krevde enighet

I Olje- og energidepartementets (OED) vedtak om eierfordelingen på Sverdrup, som ble offentliggjort torsdag, skriver departementet at Det norske mener olje- og energiminister Tord Lien (Frp) fra Trondheim, samt hans ekspedisjonssjef Lars Erik Aamodt, er inhabile når milliardverdiene på Sverdrup skal fordeles mellom fem oljeselskaper.

Torsdag ble det kjent at Det norske går glipp av en verdiskapning på fire milliarder kroner etter at OED nedjusterte trøndernes eierandel.

"Det norske stiller spørsmål ved om Statsråden vil være upartisk i forbindelse med fordelingsvedtaket, og viser til at han var aktivt involvert i sluttfasen av forhandlingene og oppfordret partene til å bli enige", heter det i vedtaket.

Forhandlingene departementet sikter til, foregikk i dagene før oljeselskapene skulle overlevere planen for utbygging og drift (PUD) av Sverdrup-feltet 13. februar i år.

–Riktig å reise spørsmål

Forhandlingene var kompliserte, fordi Sverdrup-feltet består av fire lisenser med ulik eierfordeling. Striden kulminerte med at Det norske som eneste selskap nektet å undertegne avtalen om en samlet eierfordeling i et av Norges største oljefelt.

I kampens hete gikk statsråden ut med klare oppfordringer til selskapene om å bli enige. Hvis ikke, fryktet statsråden at utbyggingen til 117 milliarder kroner kunne bli forsinket.

Samtidig sendte ekspedisjonssjef Aamodt ut en e-post som kan tolkes som en oppfordring til å legge Statoils forhandlingsforslag til grunn for den endelige avtalen.

–Vi har ment at det har vært riktig å reise spørsmål rundt habilitet både til statsråden og en av ekspedisjonssjefene. Nå ser jeg at departementet omtaler dette i forbindelse med sitt vedtak. Dette er helt klart elementer som vi vil ta i betraktning når vi nå vurderer hva vi gjør videre i denne saken, kommenterer Rolf Jarle Brøske, kommunikasjonsdirektør i Det norske.

Frikjenner egen statsråd

Departementet mener det ikke er grunnlag for å så tvil rundt Liens og Aamodts habilitet.

"I møtene med rettighetshaverne var Statsråden tydelig i sine oppfordringer om at det måtte bli en løsning, men han ga aldri anvisning på noen bestemt fordeling av forekomsten", skriver OED i vedtaket.

Både Lien og Aamodt ga i tillegg selskap beskjed om hvilke elementer som ville være viktige når OED skulle fastsette den endelige eierfordelingen.

"Den type veiledning er generell og inneholder lite annet enn det som følger av petroleumsloven", heter det i vedtaket.

Også aksjeanalytiker Morten E. Lindbäck i Fondsfinans, som har bakgrunn som avdelingsdirektør i OED, mener departementet har sitt på det tørre.

–De må ha lov til å si at en prosess ikke nødvendigvis er fornuftig ut fra hensynet til god ressursforvaltning, som departementet er satt til å ivareta. Skulle utbyggingen bli forsinket, vil ikke det være god ressursforvaltning, sier han.