Hellas har ødelagt seddelpressene som trykker drakmer, sier Hellas' finansminister Yanis Varoufakis om muligheten for at landet må ta i bruk sin gamle valuta etter folkeavstemningen.

– Vi har smadret seddelpressene, sier den greske finansministeren til den australske radiostasjonen ABC torsdag.

Irreversibel

I 2000, året før landet ble med i EU, måtte Hellas kvitte seg med seddelpressene fordi blokken påsto at «pengeunionen er irreversibel», ifølge Varoufakis.

Så nå kan ikke Hellas trykke drakmer, fastslår finansministeren.

Les også: 55 milliarder euro i norsk krisehjelp står ubrukt

Stemmer søndag

Grekerne skal søndag stemme ja eller nei til det siste forslaget til et forlenget låneprogram med EU og Det internasjonale pengefondet IMF, som innebærer nye kutt og reformer for Hellas.

Les også: Varoufakis tror regjeringen kan gå av ved ja-flertall

Eurosjefen advarer neisiden.

- Et nei-flertall i folkeavstemningen i Hellas kommer ikke til å styrke regjeringens forhandlingskort, fastslår eurosjef Jeroen Dijsselbloem.

Torsdagens uttalelser tolkes som et svar på Alexis Tsipras' påstander dagen før. Hellas' statsminister sa da at grekere som stemmer nei, vil bidra til å styrke Atens posisjon i videre samtaler om lånevilkår med kreditorene.

Les også: Gresk domstol skal vurdere folkeavstemning

- Spiller ingen rolle

Men spørsmålet som stilles i søndagens folkeavstemning, spiller overhodet ingen rolle etter at det greske låneprogrammet løp ut tirsdag, sa Dijsselbloem til en nederlandsk parlamentskomité torsdag.

Les også: Solberg: Ingen lett løsning for Hellas

Eurogruppens leder, som også er nederlandsk statsminister, mener et overveldende flertall av den greske befolkningen ønsker å beholde euroen. Folkeavstemningen vil vise hvorvidt de er forberedt på å godta kuttene som kreves for å oppfylle det ønsket, mener Dijsselbloem.

Etter finansministrenes foreløpig siste krisemøte om Hellas onsdag kveld ga han klar beskjed om at eurosonen ikke vil diskutere grekernes siste reformforslag før etter at folket har talt.