- Det er litt overraskende. Jeg trodde prisene ville flate ut mer etter nedgangen i mai, og vanligvis går prisene ned i juni, sier Ola Mogseth, markedsområdeleder i DNB Eiendom.

Les også: Boligprisene falt 0,4 prosent i mai i Trondheim

For første gang i år, falt boligprisene i Trondheim med 0,4 prosent i mai. Men for juni ble det pluss igjen, viser tall fra Eiendom Norge som ble offentliggjort fredag formiddag. Siste måned har boligprisene i Trondheim økt med 0,1 prosent. Sammenlignet med juni i fjor er økningen på hele 7,5 prosent.

- Dette er et marked det ikke er lett å bli klok på og det er ikke lett å forutse om det skal opp eller ned. Men jeg mener fremdeles prisene skal flate ut og at vi får en myk landing, sier Mogseth.

Prisveksten i juni tyder, ifølge Mogseth, på at regjeringens nye lånetiltak ikke har hatt noen umiddelbar effekt. Tiltakene ble varslet midt i juni, men trådte ikke i kraft før 1. juli.

Som landet for øvrig

Prisstigningen i Trondheim følger landet for øvrig med en vekst fra mai til juni på 0,1 prosent. Korrigert for sesongvariasjoner økte boligprisene med én prosent fra mai til juni og boligprisene i Norge er nå 8,1 prosent høyere enn for ett år siden.

- Juni ble en sterkere måned i boligmarkedet enn forventet. Dette er noe overraskende etter flere måneder med moderat trend i prisutviklingen, sier administrerende direktør Christian Vammervold Dreyer i Eiendom Norge i en pressemelding.

Av byene øker Oslo mest, Bergen nest mest så Trondheim. Stavanger sliter med konsekvensene av oljeprisnedgangen og oppsigelser i oljenæringen og ser en nedgang i boligprisene på én prosent fra mai. Men sammenlignet med juni i fjor, har boligprisene økt også i Stavanger, dog med beskjedne 0,2 prosent.

Se hele rapporten for eiendomsbransjens boligprisstatistikk for juni her.

Les også: Slik fikk de innpass på boligmarkedet

Rekordantall salg

Desidert dyrest kvadratmeterpris er det i Oslo som har en snittpris per kvadrat på 54.749 kroner. I Trondheim er gjennomsnittlig kvadratmeterpris 40.547 kroner.

Les også: Salget av dyre boliger doblet i Trondheim

- Det er fremdeles stor etterspørsel etter bolig over hele landet. Nærmest alle fylker har flere antall salg enn i juni fjor, og det er kun i Rogaland vi ikke har rekord i antall salg samlet for første halvår, sier Dreyer.

I Trondheim ble det sist måned solgt 592 boliger. Det er 13,2 prosent flere sammenlignet med samme måned i fjor. Så langt i 2015 er det solgt 2976 boliger i Trondheim, 11,7 prosent flere enn i 2014.

Gjennomsnittlig salgstid sist måned i Trondheim var 23 dager, mot 29 dager i landet under ett. Gjennomsnittsboligen i Trondheim koster nå kroner 2.833.377 kroner.

- Selv om det aldri er solgt flere boliger enn i juni, er det fortsatt for få boliger i omløp i Trondheim. Aller størst etterspørsel er det etter rekkehus og halvpart av tomannsboliger, sier Mogseth.

Revidert prognose for 2015

Etter prisoppgangen i juni reviderer Eiendom Norge sin prognose for boligprisutviklingen i 2015. I desember sa prognosen 4–6 prosent prisstigning. Etter høyere prisstigning enn ventet første halvår i år, justerer Eiendom Norge nå sine prognoser opp slik at gjennomsnittsprisen i 2015 vil ende 7–8 prosent høyere enn for 2014.

– Selv om norsk økonomi har større utfordringer enn på mange år, så har ikke det preget boligmarkedet i vesentlig grad ennå. Solid kjøpekraft gjennom lave renter og kredittvillige banker har bidratt til høy etterspørsel. Samtidig har ikke boligbyggingen stimulert tilbudssiden i tilstrekkelig grad. Vi forventer at den makroøkonomiske avmattingen vil tilta og redusere etterspørselen gradvis utover høsten, men finner likevel grunn til å revidere prognosene for året, sier Dreyer i pressemeldingen.

Les også: Dette betyr rentenedsettelsen for deg og norsk økonomi