– Det er en 79 prosents økning i arbeidsledigheten blant ingeniører og IKT-ansatte. Med utgangspunkt i det som skjer i oljesektoren merker også vi i Sør-Trøndelag bieffektene, selv om den er større på Vestlandet, spesielt i Rogaland og Hordaland, sier Bernt Asle Arntsen, avdelingsdirektør i NAV Sør-Trøndelag.

188 flere ingeniører innenfor olje- og petroleum er ledige nå enn på samme tid i fjor i Sør-Trøndelag. Det viser NAVs sesongjusterte arbeidsledighetstall som ble publisert fredag.

– Det er veldig alvorlig for de det gjelder og en stor økning for ingeniørene. Vi har også sett at det er en del ingeniører som forsvinner til andre typer jobber, forteller Arntsen.

Antallet totale arbeidsledige i Sør-Trøndelag ved utgangen av juni er 4 213, som tilsvarer 2,5 prosent av arbeidsstyrken. Det er en økning på 240 stykker, eller fem prosent, sammenlignet med juni i fjor.

Forventer økt ledighet

– Spørsmålet er om nedgangen innenfor olje og petroleum vil slå ut på andre næringer og bransjer. Hvis det blir tilfelle vil leverandører også i større grad merke det, men det har vi ikke sett betydelige tegn til så langt, sier Arntsen.

Ifølge Statistisk sentralbyrå (SSB) sine prognoser forventer analytikerne økt arbeidsledighet. I løpet av 2015 spår SSB at arbeidsledigheten på landsbasis vil stige til 4,3 prosent.

Selv om også arbeidsledigheten i Sør-Trøndelag også har vært økende, tror ikke Arntsen at den vil få de samme utslagene.

Stor offentlig sektor

I første halvår økte antallet nye stillinger registrert hos NAV med tre prosent sammenlignet med 2014. Statistikken viser også at det nesten er 8 500 nye stillinger registrert i fylket så langt i år.

– Vi har en stor offentlig sektor i Sør-Trøndelag som alltid etterspør mye arbeidskraft og som ikke er så konjunkturavhengig. Dette kan bety at næringslivet i Sør-Trøndelag foreløpig ikke er spesielt berørt av nedgangskonjunkturen og at det er en god optimisme i næringslivet, sier Arntsen.

Omsorgssektoren trenger folk

– Nedgangen innenfor oljesektoren blir veid litt opp i en større tilgang på ledige stillinger i andre næringer. Dette er spesielt innenfor helse, pleie og omsorg, i tillegg til undervisning, sier han.

Antallet nye stillinger innen helse, pleie og omsorg økte med 20 prosent sammenlignet med samme tid i fjor og det er i alt utlyst over 1 800 stillinger i disse yrkene. Innenfor undervisning er økningen på 18 prosent, mens det i bygg og anlegg er en vekst på ledige stillinger på fem prosent sammenlignet med forrige år.