- Jeg tror vi i dette miljøet har tilgang til en del historier andre mediehus ikke har tilgang til. Det er en oase av historier fra entreprenører og gründere i Trondheim. I tillegg er jo dette folk som tar stor risiko og som brenner for noe. Det gjør stoffet ekstra interessant, sier initiativtaker til podkasten Transistor(ekstern lenke), Thor Richard Isaksen.

Han sitter inne på gründerfellesskapet Digs sammen med to andre gründere. Borgar Ljosland som startet teknologiselskapet Falanx og mannen bak utestedet Brukbar, Marius Thorvaldsen.

Transistor er laget av teamet bak Trondheimtech.no, og handler om gründere og entreprenører. Pilotepisoden som nå er ute har han brukt åtte uker på.

- Jeg snublet over en morsom historie da jeg skulle begynne med piloten, og etter det har jeg jobbet med podkasten innimellom andre jobbting og på kveldstid, sier initiativtakeren.

Tilbaketrukne

Historien Isaksen snublet over var det noe uventede kjærlighetsforholdet mellom en gjeng teknologinerder fra NTNU Gløshaugen og et av byens vindskjeve utesteder, gamle Brukbar.

- Vi brukte vel fem år på å bli kjent med hverandre. Vi var ganske tilbaketrukne begge to, sier Borgar Ljosland.

Han hadde sammen med noen kompiser startet teknologiselskapet Falanx som drev med utvikling av mikroprosessorer. Brukbar ble brukt som et andre kontor.

- Det var en kveld jeg og en kompis satt der og diskuterte noe. Da det ble stengetid ble vi kastet ut, men etter en liten tur hjemom fant vi ut at vi skulle gå tilbake og fortsette diskusjonen. Vi banket på, og Marius slapp oss inn igjen. Der startet praten om hva vi kunne gjøre sammen.

Det endte med at Brukbar i større og større grad ble en arena for selskapet.

- De var litt nerder, men det var vi også. Begge sto litt utenfor det etablerte, og da vi så at andre fikk det til på egen hånd ble vi også inspirert, også ballet det på seg, forklarer Marius Thorvaldsen.

- Det var ikke en strategisk plan bak det. Det handlet rett og slett om komfort og kjærlighet, fortsetter Ljosland.

- Da vi hadde femårsfest i 2005 arrangerte de ansatte på brukbar en fest for oss der de blant annet karikerte oss. Det var da vi skjønte at vi hadde skapt noe.

Øldrikkeprat

Og som så ofte i kjærlighetsforhold måtte den ene parten lære den andre å kle seg også i dette.

- Borgar kunne jo ikke å kle seg i starten, så jentene på Brukbar tok han med ut på shopping, forteller Thorvaldsen.

- Stemmer det. Det hadde jeg glemt. Jeg så jo ut som Marius Carlsen til slutt, skyter Ljosland inn.

Etter noen år ble Falax solgt til ARM Norway, og Brukbar flyttet til Leüthenhaven. Det ble et markant skille i historien.

- Vi åpnet jo Supa og dro inn flere internasjonale artister, og Falanx så også stadig mer mot det internasjonale arbeidet, så vi hadde mye jobb på hver vår side der. Men hver gang vi møttes ble det prat om å gjøre noe sammen. Det var jo bare øldrikkeprat, men vi hadde et ønske om å finne frem til et felles prosjekt som ansatte på begge sider kunne føle eierskap til.

Øl og spill

Resultatet ble Work-Work, et nytt gründerfellesskap for spill og spillutvikling nederst i Munkegata.

- På en måte er det veldig likt Digs, men det er litt annerledes og mye mer spesifikt. Hos oss handler det om spill og spillteknologi. Det blir kontorer hvor gründere kan jobbe med ideene og produktene sine, og i førsteetasjen skal det være en pub hvor folk kan komme og teste ut de nye spillene, forklarer Thorvaldsen

Nettopp det med tilbakemeldingen fra andre spillinteresserte er et viktig moment for det nye stedet.

- Viser en frem nye produkter på teknologikonferanser og slikt blir det veldig raskt en kompisgreie hvor alle klapper hverandre på skulderen. Derfor har puben en klar funksjon hos oss, og vi har vel ikke hørt om noen andre som har gjort noe sånt.

Nøyaktig åpningsdato er foreløpig ikke spikret, men planen er en gang mellom slutten av august og midten av september. Thorvaldsen og Ljosland vil ha både puben og kontorlokalene klare før de åpner dørene, men det er et tydelig tegn på at stedet har åpnet det går an å se etter.

- Når Work-Work åpnet går skjegget, så den dagen jeg går rundt nybarbert er det bare å ta turen.

De to initiativtakerne håper at det nye stedet også vil bli et sted for diskusjon rundt teknologi i et samfunnsperspektiv, for prosjektet er ikke bare resultatet av et ekteskap mellom en bar og et teknologifirma.

- Det er også et vellykket ekteskap mellom NTNU Dragvoll og NTNU Gløshaugen, sier Ljosland.

Vekst

- Slike steder har en klistereffekt for byen. Det er mange nyutdannede som blir i byen for å starte opp noe nytt i stedet for å dra andre steder for å få seg jobb, sier Isaksen.

Ljosland er enig i at slike steder er viktige for en by som Trondheim.

- Det gir byen et innhold som ikke bare dreier seg om fest eller handel, og det gjør Trondheim enda mer til en innovasjonsby, sier han.

Isaksen peker på at gründervirksomhet og entreprenørskap er miljøer i sterk vekst.

- Det er en bølge som går over USA og Europa, og også i Trondheim er det mange som setter i gang et eller annet i fellesskap. Det skjer mye, og det kommer til å vokse mye, avslutter han.

- Det blir kontorer hvor gründere kan jobbe med ideene og produktene sine, og i førsteetasjen skal det være en pub hvor folk kan komme og teste ut de nye spillene, sier Marius Thorvaldsen i Work-Work. Foto: Vegard Eggen