NTNU-studenten Johannes Hatle Lundgaard (26) lager droner i sin sommerjobb i Kongsberggruppen. Han er én av 18 som fikk jobb og danket dermed ut 428 konkurrenter.

Jobben går ut på å lage droner med vingespenn på to meter i løpet av sommeren. Ingeniørstudenten studerer master i produktutvikling og materialer.

- Jeg liker barnslige ting som fly, biler og ting som bråker, så drømmen er å leve godt av å lage kule ting, forteller Lundgaard.

- Droner kan brukes til mye nyttig

Sommerjobbprogrammet Local hawk er opprettet for å drive rekruttering, men også for å kunne utvikle ny teknologi, skriver de i en pressemelding.

- Det har vært enorm interesse for å få være med i årets Local hawk-program, og Johannes er en av de 18 utvalgte som vi mener kan være en viktig bidragsyter for at prosjektet skal lykkes, sier Harald Ånnestad, administrerende direktør i Kongsberg Defence Systems i pressemeldingen.

Lundgaard jobbet også med droner i en lignende sommerjobb hos Kongsberggruppen i fjor, og har etter dette brukt kunnskapen sin til å designe og lage flere droner. Han er med i studentprosjektet «X-drone» og lager droner som en del av masteroppgaven sin.

- Det som er så fint med droner er at de kan brukes til mye forskjellig nyttig, for eksempel til å frakte legeutstyr, inspeksjon av kraftlinjer og lignende, sier han.

Han presiserer at selv om Kongsberggruppen blant annet produserer forsvarsutstyr, så har ikke dette prosjektet noe med det og gjøre. Målet er å kunne følge, filme og identifisere biler i et billøp.

- De kan brukes til mye mer enn bare overvåkning og i krig, fortsetter han.

Får ideer om natta

Han liker å være med på hele prosessen når han lager noe. Det fører også til mye grubling på problemer som oppstår underveis.

- Det blir mye dårlig søvn, for ideene kommer ofte på natta, sier han.

Han kom for eksempel på midt på natta hvordan han skulle legge opp drivstoffrørene til etterbrenneren på en olabil. Resultatet ble en olabil med en jetmotor, som han selv liker å kalle «jetbil».

- Den ser ikke akkurat ut som en olabil, sier han og ler.

Filmet av Discovery Channel

Lundgaard og jetbilen har skapt interesse også utenfor Norge. For to uker siden ble han filmet av Discovery Channel da han testkjørte bilen sin på militærflyplassen på Værnes.

- Jeg kom opp i 90 kilometer i timen, så det var skikkelig gøy, forteller han.

Han har ikke tatt i bruk bilen sin mye til vanlig bruk, men har gjort et par testkjøringer i Trondheim sentrum.

- Det blir mest kjøring på bane, men jeg måtte prøve noen turer i sentrum også, selv om det kanskje ikke er helt lov. Jeg kjørte jo da selvfølgelig veldig sakte, fortsetter han.

«Olabilen» til ingeniørstudenten ser ikke ut som andre olabiler. Foto: Privat
Johannes Hatle Lundgaard har brukt utallige timer på bilprosjektet. Foto: privat