Trønderenergi hadde frem til i dag 72,5 prosent eierandeler i Tronderpower Ltd et selskap som har utviklet og driftet et kraftverk i Bugoye i Uganda. Andelene er nå solgt til Hydro Holdco, et datterselskap av det internasjonale investeringsselskapet Africa Renewable Energy Fund, som er forvaltet av Berkeley Energy.

- Årsaken til salget er at vi i strategien vi laget i 2010 bestemte oss for å fokusere mer på våre kjernevirksomheter kraftproduksjon, kraftsalg og strømnettet i Midt-Norge, sier konsernsjef Ståle Gjersvold til adressa.no.

Les også: Trønderenergi håvet inn 378 millioner kr. før skatt

Overskudd

Han ønsker ikke å fortelle nøyaktig hva de fikk fra det, men sier de fikk over 300 millioner for sine eierandeler i kraftverket.

- Vi sitter igjen med et bra overskudd etter salget. Totalt har vi de siste tre årene solgt selskaper for 800 millioner, og jeg kan vel si at vi fikk over 300 millioner i dette salget, sier han.

Selskapet Tronderpower Ltd har de siste årene ikke hatt norske ansatte.

- Det er 20 ansatte der, og de blir overført til det nye eierskapet, sier konsernsjefen.

Les også: Montør i Trønderenergi sendt til St. Olavs etter kortslutning

Lokale ansatte

- Det er dyktige, lokale, folk som har fått god skolering i drift av kraftverk. De nye eierne vil være interesserte i å ha de med seg videre.

Trønderenergi har i lengre tid forsøkt å selge seg ut av kraftverket i Uganda. Gjersvold peker på to årsaker til at det har tatt så lang tid.

- For det første er det viktig å finne en eier som har de riktige interessene. I tillegg er det slik at de fleste som driver med slik investering i Uganda ønsker å bygge opp kraftverk selv, mens det er færre som ønsker å kjøpe kraftverks om allerede er i drift. Det gjør at det ikke var så mange aktuelle investorer, sier han.

Bugoye-kraftverket er på 14MW og produserer årlig rundt 80GWh. Kraftverket har sammen med et annet norsk kraftverk stått for åtte prosent av installert kapasitet i Uganda, og strømmen har vært solgt på det nasjonale strømnettet og bidratt til større stabilitet i ugandisk strømforsnyng og færre strømbrudd, skriver Trønderenergi i en pressemelding.