- Jeg er bare glad vi fikk solgt da vi gjorde. I dag hadde situasjonen vært enda vanskeligere, sier Harald Rossetnes.

Han sitter ved kjøkkenbordet på gården i Grong og forteller om småkraftverket han og to andre grunneiere fikk bygd. 38 millioner skulle det koste, kraftverket ved Knutfoss i Elstadelva, da byggeplanene startet i 2006. Strømprisene var på vei oppover, og lønnsomheten virket skyhøy.

I stedet endte det som et økonomisk mareritt.

Budsjettsprekk på 14 mill.

- På den tiden var strømprisene allerede høye. Det ble fremstilt som at dette ikke kunne gå galt. At vi var garantert å tjene gode penger på det. Oppsidene ble det snakket mye om, men ikke farene for økonomiske nedsider, forteller Rossetnes.

Låneavtalen med banken ble signert, og realiseringen av kraftverket rykket nærmere. Byggingen ble satt i gang. Så kom rekken av uforutsette nedturer.

Les også: Småkraftforeninga bekymret for salg av kraftselskap

Først besluttet den rødgrønne regjeringen å ikke gi grønne elsertifikater til småkraftverk satt opp mellom 2004 og 7. september 2009. Vedtaket fjernet med det mulighetene for en fast inntekt for hver kilowattime med strøm krafteierne leverte. I tillegg begynte kraftprisene å synke, utstyrsleverandøren gikk konkurs og flere uforutsette utfordringer ga økte kostnader. Da anlegget sto ferdig i mai 2010, var byggeprisen steget til 52 millioner.

I tråd med bankens låneavtale, var de to første årene avdragsfrie. Så kom kravet om første betaling. Da var ikke inntektene store nok til en gang å dekke rentene. Plutselig sto de tre grunneierne i fare for å gå personlig konkurs.

Kostnadene må ned

14 år har gått siden daværende statsminister Jens Stoltenberg sa at de store vannkraftutbyggingenes tid var forbi. Siden den gang har søknadene for utbygging av småkraftverk i Nord- og Sør-Trøndelag kommet på løpende bånd.

Les også: Regjeringen lar flere kraftverk få elsertifikater

Men rådgiver i Småkraftforeninga, Steinar Aasen, forteller at økonomisituasjonen i bransjen er mer presset enn noen gang. Med dagens strømpriser må de som bygger et kraftverk som produserer på 10 GWh i året, presse byggekostnaden ned mot 30 millioner kroner for at økonomien i det hele tatt skal gå rundt. Det er ifølge Aasen ti millioner mindre enn for bare et drøyt år siden.

Måtte selge

- Ingen av småkrafteierne tjener noe av betydning med dagens kraftpriser. En del av dem som har bygget med mer optimistiske framtidsutsikter har det tungt nå, sier han.

For Rossetnes ble de søvnløse nettene og bekymringsfylte dagene mange, før de til slutt tok en avgjørelse om å selge kraftverket.

- Til slutt så vi ikke noen annen løsning. Alle de timene med arbeid og planlegging var det bare å glemme. Vi måtte finne en kjøper, forteller Rossetnes.

Les også: Laber interesse for småkraftverk

Han mener de tre grunneierne var heldige som til slutt fikk solgt kraftverket til selskapet Småkraft AS. Halvannet år er gått siden de kunne signere kontrakten. Det økonomiske tapet endte til slutt på 100 000 kroner i form av tapt aksjekapital.

- Pilene har bare pekt nedover for småkraftbransjen siden, så salget har jeg aldri angret på, sier Rossetnes.

I dag er 29 søknader for utbygging av småkraftverk i Trøndelag under behandling eller i kø hos NVE. I tillegg er ytterligere ni under planlegging.

- Dobbeltsjekk alle tall

For få uker siden kunne innbyggere flere steder i Norge oppleve strømpriser helt ned i tre øre per kWh. Likevel tyder søknadene på at en rekke trønderske grunneiere går med planer om å bygge ut i årene som kommer.

- Skal jeg gi noen råd til de som søker eller har fått konsesjon, så må det være å dobbeltsjekke alle tall og beregninger. Ta heller i enn å beregne marginalt med utgifter. Og husk at man aldri kan vite med sikkerhet hvordan strømprisene eller nedbørsmengdene vil være det neste året, sier Rossetnes.

Han har fortsatt å følge med på produksjonen ved kraftverket i Elstadelva det siste året. Den tørre sommeren i fjor, førte til at produksjonen lå betydelig under det kraftverket er beregnet for.

- Da sier det seg selv at inntektene blir deretter, sier grunneieren.