På dette kartet kan du navigere deg rundt for å se hvilke vassdrag det er bygd ut småkraftverk i. I tillegg vises det hvor det ligger søknader inne om å få bygge ut, og hvor det er gitt lov til å bygge ut uten at arbeidet ikke er fullført eller ikke har begynt.

Regjeringens vedtak om å gi småkraftverk grønne sertifikater, kan bli avgjørende for grunneierne som skal eller har bygd ut sine vassdrag.

Med varierende og lave strømpriser, har småkraftverk vært en usikker investering de senere årene.

Men fra og med 1. januar 2016 vil det bli en betydelig endring for grunneierne som skal eller har bygd ut sine vassdrag etter 1. januar 2004. Da innføres de grønne elsertifikatene, som vil gi 15 øre ekstra i inntekt per produserte kilowattime. Det tilsvarer over 200 millioner kroner i året på landsbasis.

Endringen skjer etter at regjeringen vedtok innføringen for å hindre konkurser og bedre fremtidsutsiktene for dem som bygger ut på sin grunn.

Begynner å haste

- For å få sertifikater må kraftverket være i drift innen 2020. Med andre ord bør man allerede ha søkt. Utbygger bør ha sikret seg konsesjon for utbygging innen 2018 for å være på den sikre siden, sier rådgiver i Småkraftforeninga, Steinar Aasen.

Ifølge NVE er totalt 22 konsesjoner gitt i Nord- og Sør-Trøndelag, uten at grunneierne har valgt å bygge ut av den grunn.

Aasen forteller at de som har valgt å selge kraftverkene sine, ofte har fått et fristende tilbud, som i tillegg fjerner all fremtidig risiko og økonomisk usikkerhet knyttet til driften. Rådgiveren håper sertifikatene nå kan føre til at man slipper å se småkrafteiere som blir nødt til å gå til salg.

På NVEs kontor har strømmen av søknader stilnet de siste par årene. Men mange ligger fremdeles på vent, fra tiden da kraftprisene var langt høyere enn i dag.

Søknadsmengden redusert

- Søknadsmengden har blitt betraktelig redusert de siste to årene. På det meste fikk vi inn 120 søknader på én måned. Hittil i år har det kun kommet inn en håndfull, forteller rådgiver ved seksjon for småkraftverk, Tor Carlsen.

38 søknader fra Trøndelag er for tiden til behandling eller underveis til NVE. Til tross for at færre søknader nå kommer inn, er det et etterslep på behandlingssiden. Det fører til at mange fremdeles venter på svar på hvorvidt de får konsesjon til å bygge ut. Trøndelagsfylkene er ikke noe unntak.

Etterslep fra 2012

- Vi starter behandlingen av en rekke søknader for Nord- og Sør-Trøndelag det neste halvåret. Særlig Namsskogan har mange søknader inne, opplyser rådgiveren.

Olje- og energidepartementet garanterte at alle søknader som kom inn før 1. januar 2013 ville bli ferdigbehandlet tidsnok til å komme med i elsertifikatordningen. Mange som hadde planer om å bygge småkraftverk sendte derfor inn søknad i løpet av 2012.

- Dette er nok grunnen til at vi ser en nedgang i antallet søknader nå, sammenlignet med tidligere, tror Carlsen.

Av: Audun Hageskal